Sernik Piernikowy

5
(5)

Poczuj magię świąt! Sprawdź przepis na obłędny sernik piernikowy, który pachnie cynamonem i imbirem. Idealnie kremowy i prosty w przygotowaniu. Kliknij po przepis!

Sernik piernikowy na święta Bożego Narodzenia.


Sernik piernikowy powstał z przepisu na sernik królewski, można więc śmiało powiedzieć, że jest to Piernikowy Sernik Królewski, który zachwyca smakiem, zapachem i łatwością przygotowania. Spód z kakaowego, kruchego ciasta świetnie łączy się z korzennymi przyprawami, tworząc bazę dla kremowej masy serowej. Podczas pieczenia w domu unosi się zapach cynamonu, imbiru i kakao – właśnie taki, który przypomina świąteczną atmosferę.

Dlaczego pokochasz ten przepis?

  • Prosta masa serowa: Kremowa i delikatna, bez zbędnych komplikacji.
  • Aromatyczny spód: Kruche ciasto piernikowe idealnie równoważy słodycz masy serowej.
  • Pewny sukces: Przepis jest sprawdzony i niezawodny – ten sernik po prostu musi się udać!

Wskazówki przed pieczeniem:

  • Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić sernik piernikowy. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
  • Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników
  • Przeczytaj poniżej ▽ najczęściej zadawane pytania

Składniki na Sernik Piernikowy

SKŁADNIKI:


Kruche ciasto:

składniki na kruche ciasto powinny być zimne

Masa serowa:

składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:


Przybory:



Przepis na Sernik Pierniczkowy

Zanim zabierzesz się za przygotowanie tego ciasta, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokażę Ci, jak stworzyć ten wyjątkowy wypiek.

WYKONANIE:


Krok 1: Kruche ciasto

W dużej misce dokładnie łączymy wszystkie suche składniki: 380 gramów mąki pszennej, 150 gramów cukru pudru, 40 gramów przyprawy do piernika (tutaj znajdziesz przepis na przyprawę do piernika), 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczkę kakao. Mieszamy je dokładnie za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki.

Do suchych składników dodajemy trzy żółtka oraz 300 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Składniki rozcieramy palcami, aż zaczną się łączyć, a następnie zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto. Do zagniatania można użyć miksera z hakiem lub wykonać to ręcznie – na stolnicy lub bezpośrednio w misce. Ciasto powinno być elastyczne; jeśli będzie zbyt twarde, można dodać odrobinę zimnej wody lub kwaśnej śmietany.

Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę lub do lodówki na 2 godziny. Można je również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce lub zamrozić na kilka dni wcześniej (jedyną wadą jest to, że zamrożone ciasto trudniej się ściera na tarce).

Dno foremki 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni dna foremki.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, w trybie góra-dół, w temperaturze 190℃ przez 12 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Masa serowa

Do dużej miski wkładamy 900 g twarogu, 120 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego, 50 g miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 2 całe jajka oraz 3 białka pozostałe z kruchego ciasta. Za pomocą ręcznego blendera (żyrafy) miksujemy składniki na gładką, jedwabistą masę, pozbawioną grudek.

Gotową masę serową wylej równomiernie na podpieczony kruchy spód pierniczkowy.

Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część kruchego ciasta i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto równomiernie rozkładamy na całej powierzchni sernika.

Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 170 ℃. Pieczemy na środkowej półce, w funkcji góra/dół, przez 60 minut.

Po upieczeniu sernika nie otwieramy piekarnika przez około 20 minut. Następnie uchylamy drzwiczki lekko i pozostawiamy ciasto w środku jeszcze na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy.

Krok 3: Dekoracja

Wystudzony ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Na wierzch można wylać ganache czekoladowe, a następnie posypać go płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Masz ochotę na więcej świątecznych wypieków?

Wskazówka: Przypnij to zdjęcie na Pinterest, aby zawsze mieć ten przepis pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z przyjaciółmi.

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem!

Zobacz również:

Sernik pierniczkowy – świąteczny deser z nutą korzennych przypraw
Sernik piernikowy oprószony cukrem pudrem

Najczęściej zadawane pytania

Jakiego sera najlepiej użyć do tego sernika?

Najwygodniejszy będzie gotowy twaróg sernikowy z wiaderka o wysokiej zawartości tłuszczu (nie wersja light!). Upewnij się, że nie jest zbyt rzadki. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita, Wieluń (najlepszy), czy też nawet Pilos z Lidla. Jeśli używasz twarogu w kostce (półtłustego lub tłustego), pamiętaj, aby zmielić go co najmniej dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie, aby masa była idealnie gładka i kremowa.

Czy do masy serowej można dodać coś innego zamiast budyniu?

Zamiast budyniu można dodać trzy łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej i kilka kropel aromatu/olejku orzechowego, śmietankowego lub waniliowego.

Czy można jakoś wzbogacić ten sernik?

Do masy serowej warto dodać rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, a następnie udekorować płatkami migdałów.

Jakiej przyprawy do piernika użyć?

Najlepsza przyprawa do piernika to oczywiście domowa mieszanka (przepis znajdziesz tutaj). Jeśli chcesz użyć kupnej przyprawy, to wybieraj taką, która nie ma w składzie: mąki, cukru, kakao.

Jak długo można przechowywać sernik pierniczkowy?

Sernik należy przechowywać w lodówce, szczelnie owinięty folią lub w zamkniętym pojemniku. W takich warunkach zachowa świeżość przez 4-5 dni. Z każdym dniem jego smaki będą się jeszcze bardziej przegryzać!

 Czy ten sernik można mrozić?

Tak! Sernik ten świetnie nadaje się do mrożenia. Po całkowitym wystudzeniu owiń go szczelnie w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową., lub włóż do pojemnika. Możesz mrozić go w całości lub w porcjach. Aby rozmrozić, przełóż go na noc do lodówki.

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem!

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze