Przepis na pyszny i śliczny domek z piernika.
Zaplanuj magiczne Święta Bożego Narodzenia z moim przepisem na wyjątkowy domek z piernika. To nie tylko pyszne, lecz także łatwe do wykonania dzieło, które zaskarbi sobie serca gości przy świątecznym stole. Taki domek z piernika to nie tylko urocza ozdoba, ale również idealny prezent, który zachwyci bliskich. Poznaj krok po kroku jak stwożyć ten ręcznie wykonany skarb, który doda blasku każdej świątecznej chwili.
Domek może i jest trochę pracochłonny, ale jest bardzo łatwy do zrobienia.
DOMEK Z PIERNIKA
SKŁADNIKI:
Ciasto na domek z piernika:
- mąka pszenna (500 g.)
- cukier puder (100 g.)
- kakao (3 łyżeczki)
- soda (1 łyżeczka)
- przyprawa do piernika ( 1 opakowanie = 2 łyżki ) ( tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do piernika)
- miód płynny naturalny (100 g.)
- 1 duże jajko + 1 duże żółtko (rozmiar L)
- masło (100 g.)
Lukier królewski:
- białko z dużego jajka (1 szt.)
- cukier puder (150 g)
- sok z cytryny (około 10 kropel)
Zobacz tutaj jak zrobić lukier królewski
Dodatkowo:
- cukier puder (do posypania dachu i na około domku)
- 2 listki żelatyny (będzie imitować szyby) (dostępna tu)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1). Najpierw trzeba wyciąć szablon.
Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny)
Poniżej na zdjęciu widać wymiary.
1). Najpierw trzeba wyciąć szablon.
Taki szablon możecie sami narysować na grubszej kartce (blok techniczny)
Poniżej na zdjęciu widać wymiary.
Dodajemy miód, jajko, żółtko oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy i cierpliwie zagniatamy ręcznie ciasto, lub przy pomocy miksera z końcówką haka. (Gdyby ciasto było zbyt piaskowate i nie chciało się zagnieść proszę dodać pozostałe białko lub więcej miodu).
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godzinki żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 milimetry i za pomocą szablonu wykrawamy z niego odpowiednie kształty.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ około 8 – 10 min.
3). Białko ubijamy ręcznie. Gdy z białka zacznie robić się gęsta piana wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy energicznie. Na koniec wlewamy sok z cytryny.
Lukier powinien mieć konsystencję mniej więcej pasty do zębów, powinien się gładko ciągnąć, nie powinien się rwać, ani wylewać.
Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy części domku.
Wszystkie ozdobione części domku zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Następnie sklejamy domek w całość (patrz film)
Dach domku posypujemy obficie cukrem pudrem.
Przy użyciu tych samych składników zrobiłam też pierniczki z witrażykiem, pierniczki ozdobne, oraz szklarnię z piernika.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Zobacz też przepis na świąteczny tort czapka.
A te słodkie tartaletki choinki świetnie się sprawdzą do ozdoby świątecznego stołu.
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});







