Ciasto Piankowe z Galaretką

0
(0)

Przepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno to idealna propozycja na lekkie i i delikatne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i orzeźwiające – doskonałe na każdą okazję. Gorąco polecam!

piankowiec z galaretką


Przepis na Ciasto Piankowe z Galaretką

SKŁADNIKI:

Składniki na Piankę

  • mleko zimne (500 ml.)
  • śnieżka 2 opakowania (2 x 60 g )
  • galaretka malinowa (1 op.) 
  • galaretka agrestowa ( 1 op.)
  • woda gorąca (400 ml.)

Dodatkowo

  • herbatniki lub biszkopty (około 13 szt.)
  • galaretka agrestowa (1 op.)
  • woda gorąca (400 ml.)

Przybory


Jak zrobić piankowe ciasto z galaretką?

Wykonanie ciasta piankowego z galaretką na zimno:

1. Przygotowanie formy

  1. Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i równomiernie ułóż w niej herbatniki lub biszkopty.

2. Rozpuszczenie galaretek

  1. Rozpuść galaretkę malinową w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  2. Rozpuścić galaretkę agrestową w 200 ml. gorącej wody, także odstaw do wystudzenia. 
  3. Rozpuść drugą galaretkę agrestową w 400 ml. gorącej wody, przeznaczoną na wierzch ciasta. 
  4. Wszystkie galaretki pozostaw do wystudzenia.

3. Przygotowanie Pianki

  1. Do misy miksera wlej 250 ml zimnego mleka, wsyp śnieżkę i miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. 
  2. Dodaj wystudzoną malinową galaretkę i krótko zmiksuj do połączenia składników. 
  3. Wylej masę na herbatniki w foremce i wstaw do lodówki do stężenia ( możesz przyśpieszyć ten proces, wkładając ciasto na około 10 min do zamrażalnika).

4. Druga warstwa pianki

  1. Po stężeniu pierwszej warstwy, wlej do misy miksera 250 ml zimnego mleka, dodaj śnieżkę i ubij na sztywno. 
  2. Dodaj wystudzoną galaretkę agrestową i krótko zmiksuj, aż składniki się połączoną. 
  3. Wylej tę masę na pierwszą, różową piankę, wyrównaj powierzchnię i wstaw ponownie do lodówki lub zamrażalnika, aby stężała. 

5. Ostatnia warstwa

  1. Na dobrze stężałą piankę wlej ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę agrestową, aby stworzyć ostatnią warstwę ciasta. 
  2. Chłódź ciasto w lodówce przez minimum 4 h, a najlepiej przez całą noc. 
Wypróbuj też moje inne sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia, który są przepyszne i łatwe w przygotowaniu.
Zbliżenie na galaretkę agrestową na wierzchu ciasta piankowego na zimno.
Pyszne ciasto piankowe z galaretką na zimno – idealne na każdą okazję!

Kawałek ciasta piankowego z galaretką na zimno podany na talerzu.
Ciasto piankowe z galaretką na zimno – perfekcyjny deser na lato!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze