Przepis na ciasto piankowe z galaretką na zimno to idealna propozycja na lekkie i i delikatne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Szybkie w przygotowaniu, pyszne i orzeźwiające – doskonałe na każdą okazję. Gorąco polecam!
Przepis na Ciasto Piankowe z Galaretką
SKŁADNIKI:
Składniki na Piankę
- mleko zimne (500 ml.)
- śnieżka 2 opakowania (2 x 60 g )
- galaretka malinowa (1 op.)
- galaretka agrestowa ( 1 op.)
- woda gorąca (400 ml.)
Dodatkowo
- herbatniki lub biszkopty (około 13 szt.)
- galaretka agrestowa (1 op.)
- woda gorąca (400 ml.)
Przybory
- mikser
- szpatułka
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
- papier do pieczenia
- szklanka 250 ml.
- foremka 18×28 cm.
Jak zrobić piankowe ciasto z galaretką?
Wykonanie ciasta piankowego z galaretką na zimno:
1. Przygotowanie formy
- Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia i równomiernie ułóż w niej herbatniki lub biszkopty.
2. Rozpuszczenie galaretek
- Rozpuść galaretkę malinową w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Rozpuścić galaretkę agrestową w 200 ml. gorącej wody, także odstaw do wystudzenia.
- Rozpuść drugą galaretkę agrestową w 400 ml. gorącej wody, przeznaczoną na wierzch ciasta.
- Wszystkie galaretki pozostaw do wystudzenia.
3. Przygotowanie Pianki
- Do misy miksera wlej 250 ml zimnego mleka, wsyp śnieżkę i miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna.
- Dodaj wystudzoną malinową galaretkę i krótko zmiksuj do połączenia składników.
- Wylej masę na herbatniki w foremce i wstaw do lodówki do stężenia ( możesz przyśpieszyć ten proces, wkładając ciasto na około 10 min do zamrażalnika).
4. Druga warstwa pianki
- Po stężeniu pierwszej warstwy, wlej do misy miksera 250 ml zimnego mleka, dodaj śnieżkę i ubij na sztywno.
- Dodaj wystudzoną galaretkę agrestową i krótko zmiksuj, aż składniki się połączoną.
- Wylej tę masę na pierwszą, różową piankę, wyrównaj powierzchnię i wstaw ponownie do lodówki lub zamrażalnika, aby stężała.
5. Ostatnia warstwa
- Na dobrze stężałą piankę wlej ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę agrestową, aby stworzyć ostatnią warstwę ciasta.
- Chłódź ciasto w lodówce przez minimum 4 h, a najlepiej przez całą noc.
Wypróbuj też moje inne sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia, który są przepyszne i łatwe w przygotowaniu.
![]() |
| Pyszne ciasto piankowe z galaretką na zimno – idealne na każdą okazję! |
![]() |
| Ciasto piankowe z galaretką na zimno – perfekcyjny deser na lato! |
Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



