Ciasto jest bardzo smaczne i nie musicie się obawiać goryczki z aronii, bo gubi się ona między innymi słodkimi składnikami.
Aronia jest to owoc pochodzący ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego. Uprawiana na plantacjach oraz ogrodach działkowych jest bardzo popularna i doceniana za swoje wspaniałe właściwości lecznicze. Jest to jedyny owoc mający zdolność usuwania metali ciężkich z organizmu. W Europie uprawiana na dużą skalę w takich krajach jak: Grecja, Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy.
W moim przepisie na ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką, wykorzystałam aronię mrożoną. Dostałam ją od znajomego greka, który to właśnie zajmuje się uprawą i przetwarzaniem aronii.
Ma on sklep internetowy suoeraronia.gr oraz sklep stacjonarny, który sąsiedzko przylega do mojego sklepu spożywczego.
CIASTO Z ARONIĄ, GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ.
SKŁADNIKI:
- mąka (1 szkl.)
- cukier (1/2 szkl.)
- masło (100 g.)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub 16 g. cukru waniliowego
Ciasto:
- mąka (3 szkl.)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- soda (1/2 łyżeczki)
- jajka duże (3 szt.)
- cukier (1 szkl.)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub 16 g. cukru waniliowego
- olej (3/4 szkl.)
- mleko (1 szkl)
Dodatkowo:
- aronia mrożona (250 g.)
- gruszki ( 2 szt około 250 g.)
- cukier puder do dekoracji
Potrzebne gadżety:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1. Do miski wsypujemy mąką, dodajemy cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy. Nie zagniatamy ciasta, tylko łączymy tak składniki aby powstała kruszonka. Odstawiamy.Jak zrobić kruszonkę możecie zobaczyć w filmiku.
4. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.5. Na masę wykładamy równomiernie aronię, a na nią gruszki pokrojone w plastry.6. Gruszki posypujemy kruszonką.7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180*C około 50 minut do suchego patyczka.Uwagi:– ciasto możemy posypać cukrem pudrem, ale nie przesadźcie bo będzie za słodkie.
Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto waniliowo kakaowe z jabłkami lub jak jesteście ciekawi innych fajnych przepisów na ciasta to zajrzyjcie TUTAJ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



