Ciasto z Aronią, Gruszkami i Kruszonką

0
(0)
ciasti z aronią

Bardzo łatwy przepis na ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką. 

Ciasto jest bardzo smaczne i nie musicie się obawiać goryczki z aronii, bo gubi się ona między innymi słodkimi składnikami.


Jak wykonać ten przepis możecie zobaczyć na filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania.

Aronia jest to owoc pochodzący ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego. Uprawiana na plantacjach oraz ogrodach działkowych jest bardzo popularna i doceniana za swoje wspaniałe właściwości lecznicze. Jest to jedyny owoc mający zdolność usuwania metali ciężkich z organizmu. W Europie uprawiana na dużą skalę w takich krajach jak: Grecja, Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. 

W moim przepisie na ciasto z aronią, gruszkami i kruszonką, wykorzystałam aronię mrożoną. Dostałam ją od znajomego greka, który to właśnie zajmuje się uprawą  i przetwarzaniem aronii.  
Ma on sklep internetowy suoeraronia.gr  oraz sklep stacjonarny, który sąsiedzko przylega do mojego sklepu spożywczego. 

CIASTO Z ARONIĄ, GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ.

SKŁADNIKI:


Kruszonka:

  •  mąka (1 szkl.)
  •  cukier (1/2 szkl.)
  •  masło (100 g.)
  •  ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub 16 g. cukru waniliowego 


Ciasto:

  •  mąka (3 szkl.)
  •  proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  •  soda (1/2 łyżeczki)
  •  jajka duże (3 szt.)
  •  cukier (1 szkl.)
  •  ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub 16 g. cukru waniliowego
  •  olej (3/4 szkl.)
  •  mleko (1 szkl)


Dodatkowo:

  •  aronia mrożona (250 g.)
  •  gruszki ( 2 szt około 250 g.)
  •  cukier puder do dekoracji



Potrzebne gadżety:

    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:

1.  Do miski wsypujemy mąką, dodajemy cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy. Nie zagniatamy ciasta, tylko  łączymy tak składniki aby powstała kruszonka. Odstawiamy.Jak zrobić kruszonkę  możecie zobaczyć w filmiku.


2.  Do misy miksera przekładamy jajka, cukier i ucieramy na puszystą masę.
Teraz będziemy mieszać składniki szpatułką a suche składniki powinny być przesiane przez sitoDo masy wlewamy olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oraz mleko. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.


4.  Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.5.  Na masę wykładamy równomiernie aronię, a na nią gruszki pokrojone w plastry.6.  Gruszki posypujemy kruszonką.7.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180*C około 50 minut do suchego patyczka.Uwagi:– ciasto możemy posypać cukrem pudrem, ale nie przesadźcie bo będzie za słodkie. 



Proponuję Wam też zobaczyć przepis na ciasto waniliowo kakaowe z jabłkami lub jak jesteście ciekawi innych fajnych przepisów na ciasta to zajrzyjcie TUTAJ.

ciasto, aronia, gruszki, kruszonka

ciasto z owocami i kruszonką

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze