Świąteczna babka piernikowa z serem – aromatyczny, korzenny wypiek z lukrem i cytrynową nutą. Idealna na Boże Narodzenie.

Opis przepisu
Świąteczna babka piernikowa z serem to wyjątkowe połączenie dwóch klasycznych smaków – piernika i sernika. Aromatyczne ciasto o wyrazistych, korzennych nutach przeplata się z aksamitnym serem, tworząc niepowtarzalny świąteczny deser. Całość dopełnia lukrowa polewa z delikatnym cytrynowym akcentem oraz niebiesko-biała posypka, która dodaje babce uroku i świątecznego blasku. To babka piernikowo-serowa, która zachwyci smakiem i wyglądem każdego gościa przy wigilijnym stole.
Przepis na Babkę Piernikową z Serem
SKŁADNIKI:
Masa Piernikowa:
Masa Serowa:
Lukier i dekoracja:
Przybory:
- szpatułka
- mikser
- waga
- szklanka 250 ml.
- foremka na babkę o średnicy 22cm.
Babka Piernikowa z Serem – przepis krok po kroku
WYKONANIE:
Krok 1. Przygotowanie foremki
- Foremkę na babkę o średnicy 22 cm. dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy grysikiem, bułką tartą, lub mąką (ja używam drobnego grysiku).
- Wstawiamy foremkę do lodówki (w ten sposób masło nie wsiąknie do masy ciasta i później po upieczeniu babkę można łatwo wyciągnąć z foremki. Albo można użyć foremki silikonowej, to będzie jeszcze lepiej.)
Krok 2. Masa Piernikowa
- Miód, cukier i masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy.
- Do wystudzonej masy miodowej dodajemy jajka, przyprawę do piernika i kakao. Krótko miksujemy. Wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Krok 3. Masa Serowa
- Ser blendujemy z proszkiem budyniowym (gdyby ser był za gęsty utrudniając blendowanie, można dodać odrobinę mleka). Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszysto. Dodajemy ser łyżka po łyżce i miksujemy do połączenia składników.
Krok 4. Układanie warstw i pieczenie
- Do foremki wykładamy połowę ciasta piernikowego, następnie połowę masy serowej, resztę masy piernikowej i na górę pozostałą masę serową. Wyrównujemy lekko.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 75 min.
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w foremce. Dopiero gdy babka wystygnie można wyjąc z foremki.
Krok 5. Lukier i dekoracja
- Składniki na lukier łączymy ze sobą. Lukrem polewamy babkę i posypujemy ozdobami cukrowymi.
Mam nadzieję, że ta bababka sernikowa zainspiruje Cię do wypróbowania nowych smaków, a jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!
A jeśli szukasz więcej pysznych pomysłów, koniecznie zajrzyj do moich przepisów na święta Bożego Narodzenia oraz odkryj wyjątkowe serniki i makowce, które zawsze zachwycają gości.
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu!


