Babka Piernikowa z Serem

5
(1)

Świąteczna babka piernikowa z serem – aromatyczny, korzenny wypiek z lukrem i cytrynową nutą. Idealna na Boże Narodzenie.

babka piernikowa z serem i lukrem cytrynowym

Opis przepisu

Świąteczna babka piernikowa z serem to wyjątkowe połączenie dwóch klasycznych smaków – piernika i sernika. Aromatyczne ciasto o wyrazistych, korzennych nutach przeplata się z aksamitnym serem, tworząc niepowtarzalny świąteczny deser. Całość dopełnia lukrowa polewa z delikatnym cytrynowym akcentem oraz niebiesko-biała posypka, która dodaje babce uroku i świątecznego blasku. To babka piernikowo-serowa, która zachwyci smakiem i wyglądem każdego gościa przy wigilijnym stole.

Przepis na Babkę Piernikową z Serem

SKŁADNIKI:


Masa Piernikowa:

Masa Serowa:

Lukier i dekoracja:

Przybory:

  • szpatułka 
  • mikser
  • waga
  • szklanka 250 ml.
  • foremka na babkę o średnicy 22cm.

Babka Piernikowa z Serem – przepis krok po kroku

WYKONANIE:


Krok 1. Przygotowanie foremki

  1. Foremkę na babkę o średnicy 22 cm. dobrze natłuszczamy masłem i posypujemy grysikiem, bułką tartą, lub mąką (ja używam drobnego grysiku).
  2. Wstawiamy foremkę do lodówki (w ten sposób masło nie wsiąknie do masy ciasta i później po upieczeniu babkę można łatwo wyciągnąć z foremki. Albo można użyć foremki silikonowej, to będzie jeszcze lepiej.)

Krok 2. Masa Piernikowa

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy.
  2. Do wystudzonej masy miodowej dodajemy jajka, przyprawę do piernika i kakao. Krótko miksujemy. Wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników.

Krok 3. Masa Serowa

  1. Ser blendujemy z proszkiem budyniowym (gdyby ser był za gęsty utrudniając blendowanie, można dodać odrobinę mleka). Miękkie masło ucieramy z cukrem i jajkami na puszysto. Dodajemy ser łyżka po łyżce i miksujemy do połączenia składników.

Krok 4. Układanie warstw i pieczenie

  1. Do foremki wykładamy połowę ciasta piernikowego, następnie połowę masy serowej, resztę masy piernikowej i na górę pozostałą masę serową. Wyrównujemy lekko.
  2. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce w 170℃ przez 75 min.
  3. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy w foremce. Dopiero gdy babka wystygnie można wyjąc z foremki.

Krok 5. Lukier i dekoracja

  1. Składniki na lukier łączymy ze sobą. Lukrem polewamy babkę i posypujemy ozdobami cukrowymi.

Mam nadzieję, że ta bababka sernikowa zainspiruje Cię do wypróbowania nowych smaków, a jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

A jeśli szukasz więcej pysznych pomysłów, koniecznie zajrzyj do moich przepisów na święta Bożego Narodzenia oraz odkryj wyjątkowe serniki i makowce, które zawsze zachwycają gości.

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu!

Świąteczna babka piernikowa z serem i lukrem cytrynowym

Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze