Przepis na przepyszny Tort Kokosowy. Torcik jest na orzechowym biszkopcie, nasączony mlekiem kokosowym, przełożony i obłożony kokosowym kremem z białą czekoladą. Udekorowany wiórkami kokosowymi, migdałami i krokantem orzechowym.
Wielbiciele kokosa będą zachwyceni.
Jak zrobić taki tort kokosowy pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
TORT KOKOSOWY
SKŁADNIKI:
Biszkopt orzechowy:
(składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej)
- jajka (6 dużych)
- mąka pszenna (125 g)
- cukier (200 g)
- orzechy laskowe lub włoskie zmielone ( 100 g)
- sól (szczypta)
Krem kokosowy:
- biała czekolada (200 g)
- mleko kokosowe z puszki (50 ml.)
- śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.)
- mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
- cukier puder (40 g)
- wiórki kokosowe (50 g)
- ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
- mleko kokosowe z puszki (250 ml)
Dekoracja:
- płatki migdałów (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
- krokant orzechowy (opcjonalnie)
- białe rurki waflowe do ozdoby (opcjonalnie)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170-175℃.
Spód tortownicy lub rant o wymiarach 23 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
1.) Biszkopt orzechowy.
Białka miksujemy na średnich obrotach miksera i gdy się spienią dodajemy sól. Po około 2 minutach gdy piana powiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do dokładnego rozpuszczenia się cukru.
Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać ręcznie.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ubitych białek. Mieszamy szpatułką.
Wsypujemy naprzemiennie mąkę i zmielone orzechy laskowe. Mieszamy dokładnie i przelewamy do foremki lub rantu wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170-175°C około 45 minut.
Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.
2.) Krem kokosowy.
Czekoladę z mlekiem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy.
W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie ekstrakt kokosowy.
W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Ubitą śmietankę dodajemy do masy mascarpone, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem się schłodził.
3.) Składanie tortu i dekoracja.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze obrotowej lub talerzu. Nasączamy mlekiem kokosowym (1/3 szklanki), nakładamy 1/3 kremu kokosowego i wyrównujemy powierzchnię. Nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy mlekiem kokosowym i kładziemy krem. Nakładamy 3 blat biszkoptu, nasączamy mlekiem i nakładamy pozostały krem smarując nim również i boki tortu.
Dekorujemy dowolnie. Ja dałam płatki migdałów na boki tortu, a górę posypałam wiórkami kokosowymi, krokantem orzechowym oraz ułożyłam rurki waflowe.
Uwagi:
– Do nasączania biszkoptów zalecam dać tyle mleka, ile podałam w przepisie (nie mniej), żeby tort miał odpowiednią wilgotność.
Przepis inspirowany od Home Coocing Adventure
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});





