TORT FERRERO ROCHER

0
(0)
tort z orzechami i czekoladą

Tort Ferrero Rocher o czekoladowo orzechowym smaku jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Składa się z kakaowo orzechowego biszkoptu, kremu z mlecznej czekolady z dodatkiem wafelków czekoladowych i orzechów laskowych. Pokryty maślaną masą czekoladową, udekorowany truflami ferrero rocher i pokruszonymi wafelkami czekoladowo orzechowymi.

Zobacz krok po kroku jak zrobić Tort Rocher 

TORT FERRERO ROCHER 


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (60 g)
  • skrobia ziemniaczana (50 g)
  • cukier (120 g)
  • kakao (20 g)
  • proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)
  • orzechy laskowe mielone (60 g) dostępne tutaj
Krem:
  • czekolada mleczna (200 g)
  • masło (70 g)
  • śmietanka kremówka 36% (270 ml.)
  • wafelki czekoladowe typu serenata lub prince polo (około 50 g)
  • orzechy laskowe (70 g)
Masa maślana:
  • krem czekoladowo orzechowy typu nutella ( 3 łyżki kopiaste)
  • masło (80 g)
Poncz:
  • czarna herbata ( pół szkl.)
  • cukier (1/2 łyżeczki)
Dekoracja:
  • trufle ferrero rocher (8 szt.)
  • wafelki czekoladowe z orzeszkami serenata lub prince polo (około 100 g)
Potrzebne gadżety:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:
1.) Przygotowanie Kremu.
Czekoladę, kremówkę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciągle mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 4 godziny, albo dłużej.
2.) Biszkopt:
Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na średnich obrotach miksera. Dodajemy sól.  Gdy białka bardzo mocno się spienią dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka na średnich obrotach miksera 10-13 minut.  Gdy piana zrobi się sztywna i lśniąca dodajemy żółtka (tak po jednym) i krótko miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy mikser bo teraz będziemy mieszać ręcznie szpatułką. Wsypujemy partiami obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy laskowe. Przelewamy do tortownicy lub rantu o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Stukamy lekko foremką o blat stołu, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w ℃ około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 10 min. i po tym czasie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3.) Poncz.
Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki), wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
4.) Krem.
Orzechy laskowe smażymy na patelni aż skórka sama zacznie odchodzić od orzechów. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie pocierając w rękach orzechy o siebie usuwamy skórki.
Obrane w ten sposób orzechy siekamy nożem.
Wafelek w czekoladzie też siekamy nożem.
Schłodzony krem miksujemy do momentu, aż powiększy swoją objętość i zrobi się jaśniejszy. Wsypujemy posiekane orzechy i wafelek. Mieszamy szpatułką.
5.) Składanie tortu.
Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na paterze i nasączamy go ponczem. Wykładamy połowę kremy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu, przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy ponczem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
6.) Masa maślana.
Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy typu nutella i miksujemy aż składniki się połączą. Masą smarujemy boki i wierzch tortu.
7.) Dekoracja. 
Wafelki siekamy nożem i obkładamy nimi boki tortu. Na górę kładziemy trufle ferrero rocher i po środku tortu posypujemy resztą rozdrobnionych wafelków.
( Polałam jeszcze tort gotową ze sklepu polewą czekoladowo ciasteczkową )

|TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne torty.
tort czekoladowy z orzechami
Przepis zainspirowany od: Domowe wypieki.

tort orzechowo czekoladowy
tort czekoladowo orzechowy
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze