TORCIK KORMOS – grecki blok czekoladowy

5
(1)
tort blok czekoladowy

Przepis na torcik Kormos, czyli grecki blok czekoladowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi, alkoholem, ciasteczkami, ganache czekoladowym i orzechami włoskimi. Bez pieczenia. 
Ciacho jest idealne dla smakoszy czekolady i orzechów , a odrobina alkoholu nadaje mu wyjątkowego i wyrazistego smaku. W Grecji słowo kormos oznacza pień drzewa i dlatego ciasto kormos jest robione na kształt rolady przypominającej kłodę drewna. Ja zrobiłam inaczej, czyli w formie torcika. 


Jak zrobić torcik kormos bez pieczenia pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. 


TORCIK KORMOS – grecki blok czekoladowy


SKŁADNIKI:
Mieszanka:
  • orzechy laskowe (200 g)
  • cukier (100 g)
  • gorzka czekolada (200 g)
  • śmietanka kremówka 36% (150 ml)
  • masło o temperaturze pokojowej (250 g)
  • cukier puder (100 g)
  • likier śmietankowy typu baileys  (5 łyżek)
  • kakao (50 g)
  • ciastka kruche (270 g)
Polewa:
  • czekolada mleczna (200 g)
  • śmietanka kremówka (150 ml)
Dodatkowo:
  • orzechy włoskie (opcjonalnie do dekoracji)
Potrzebne gadżety:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:

1.) Mieszanka.
Orzechy laskowe przyrumieniamy na patelni. Gdy skórka zacznie odchodzić od orzechów ściągamy z kuchenki i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone orzechy pocieramy w dłoniach aby pozbyć się pozostałej skórki.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy cukier wsypując go partiami i ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy cały cukier się rozpuści wsypujemy wcześniej przysmażone orzechy laskowe i mieszamy tak, aby  karmel mniej więcej pokrył wszystkie orzechy. Przekładamy do jakiegoś naczynia i zostawiamy do wystudzenia.
Gdy orzechy się ostudzą siekamy je nożem lub króciutko blendujemy w malakserze. 
Gorzką czekoladę łączymy z gorącą (nie wrzącą) śmietanką kremówką 36%. i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Gdy składniki się połączą dodajemy ostudzoną gorzką czekoladę, którą wcześniej przygotowaliśmy. Dodajemy ciasteczka, łamiąc je na pół (muszą być duże kawałki). Wlewamy likier śmietankowy i wsypujemy posiekane orzechy laskowe. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i przekładamy mieszankę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. 
2.) Polewa.
Czekoladę mleczną łączymy z gorącą kremówką (nie wrzącą) i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Polewa będzie rzadka, ale tak ma być.
Pozostawiamy do wystudzenia, po czym przelewamy na schłodzony torcik.
Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień delikatnie za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów foremki i ostrożnie ściągamy opaskę tortownicy. 
Dekorujemy orzechami włoskimi. 
Uwagi:
– zamiast likieru śmietankowego można użyć koniak, rum, lub wódkę.
– ciastka dowolne (grunt by były kruche).
– przechowujemy w lodówce.
– pół godziny przed podaniem wyjąć z lodówki, wtedy będzie bardziej miękkie.


|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
tort blok czekoladowy
Torcik czekoladowy z orzechami, ciasteczkami i alkoholem.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. 

Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


Zobacz też przepis na tort czapka.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze