Przepis na Młode ziemniaczki z piekarnika. W sosie cytrynowo musztardowym z rozmarynem. Jest to świetny dodatek na każde okazje, doskonale towarzyszy naszym mięsom i nie tylko. Zapiekane ziemniaczki pozostają miękkie od środka, a z zewnątrz są chrupiące.
Na takie ziemniaki z piekarnika świetnie się nadają ziemniaki francuskie lub młode ziemniaki (baby).
Jak zrobić takie zapiekane młode ziemniaczki z piekarnika pokazane jest w filmiku.
Składniki:
- 2 kg. młodych ziemniaków ze skórką
- sok z 2 cytryn
- skórkę z 1/2 cytryny
- sok z 2 pomarańczy
- 2 łyżki musztardy
- 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 1 łyżka rozmarynu
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
Dokładnie umyj ziemniaki. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wymieszaj w misce, sok z cytrusów i skórkę, oliwę z oliwek, dodaj kostkę rosołową (opcjonalni), musztardę, pokruszony rozmaryn, oraz sól i pieprz. Włóż ziemniaki na blachę, polej sosem i wymieszaj, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj trochę wody. Piecz przez 1 – 1½ godziny.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
