Makowiec z Wiśniami

5
(3)

Wyjątkowy wypiek na świąteczny stół! Tradycyjna masa makowa z bakaliami, puszysty biszkopt łaciaty i aksamitny krem wiśniowy – zwieńczone błyszczącą galaretką z owocami. Ciasto, które zachwyci całą rodzinę!

Makowiec z wiśniami w prostokątnej formie pokryty błyszczącą galaretką wiśniową z całymi owocami, idealne ciasto makowe z wiśniami na święta

To ciasto z wiśniami łączy w sobie to, co w polskiej tradycji najcenniejsze – aromatyczną masę makową z bakaliami – z akcentem delikatnego, maślanego kremu wiśniowego oraz efektownego biszkoptu łaciatego. Błyszcząca galaretka z wiśniami nadaje całości elegancję godną najważniejszych świąt. Przygotuj je dzień wcześniej, aby w Wigilię zachwycić bliskich smakiem i wyglądem!



Wskazówki przed pieczeniem:

  • Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić makowiec z wiśniami. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
  • W przepisie używam suchego, mielonego maku.
  • Ciasto możesz przygotować w większej lub mniejszej foremce. Skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników aby się dowiedzieć o ile zwiększyć/zmniejszyć ilość składników.
  • Przeczytaj poniżej ▽ najczęściej zadawane pytania

Wydrukuj lub udostępnij ten przepis!

SKŁADNIKI na makowiec z wiśniami:


Ciasto makowe

Składniki na ciasto makowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Biszkopt łaciaty

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Krem maślanowo-wiśniowy

Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.

Poncz

Dodatkowo


Przybory:



Makowiec z Wiśniami – przepis krok po kroku

WYKONANIE:

Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film w którym pokazuję krok po kroku, jak zrobić ciasto makowe z wiśniami.


Krok 1. Przygotowanie

Foremkę o wymiarach 25×35 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

750 g mrożonych wiśni przełóż na durszlak, aby się rozmroziły.

Mak: Do garnka wsyp 500 g maku i zalej go wodą, tak aby był całkowicie przykryty (u mnie to około 1,5 litra). Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając aż cała woda odparuje. Następnie dodaj 150 g mieszanki bakaliowej, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Kisiel: Do rondelka wlej 600 ml soku wiśniowego, dodaj 50 g skrobi kukurydzianej, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj, nieustannie mieszając, aż kisiel zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.


Krok 2. Ciasto makowe

Wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temperaturze pokojowej.

Do przestudzonej masy makowej dodaj 65 g roztopionego i ostudzonego masła, a następnie dokładnie wymieszaj.

Do misy miksera wbij 5 całych jajek, dosyp 170 g cukru i miksuj na wysokich obrotach przez 10 minut, aż masa stanie się puszysta, jasna i potroi swoją objętość.

Masę jajeczną wlej do maku i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj 65 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej oraz 190 g mąki pszennej tortowej. Dodaj także 1 łyżkę bułki tartej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Przełóż masę makową do foremki o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 ℃, w trybie góra-dół, przez 40 minut.

Po upieczeniu natychmiast wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.


Krok 3. Biszkopt łaciaty

Składniki na biszkopt łaciaty powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka (z 6 jaj) ubijaj, aż piana stanie się lekko puszysta. Dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około 2 minuty, aż piana będzie sztywna. Stopniowo wsypuj 150 g cukru, cały czas ubijając. Po dodaniu całego cukru miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Cały proces ubijania białek powinien trwać od 12 do 15 minut.

Zmniejsz obroty miksera na najniższe i dodawaj po jednym żółtku (łącznie 6 żółtek). Gdy żółtka połączą się z pianą, wyłącz mikser.

Do ubitej masy wsyp 90 g mąki oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Całość wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką.

Wylej 2/3 masy do foremki o wymiarach 25×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Do pozostałej masy dodaj 15 g kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż kakaowe ciasto na jasnej masie w foremce. Nakładaj ciasto łyżką, tworząc charakterystyczne łatki.

Piecz w temperaturze 170℃ w funkcji góra-dół (bez termoobiegu), przez 30 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.


Krok 4. Krem maślanowo wiśniowy

Do misy miksera przełóż 370 g miękkiego masła (jeśli masło będzie twarde to się nie ubije). Dodaj 200 g cukru pudru i ubijaj masło na wysokich obrotach przez 5-8 minut na lekki, puszysty krem. Ubite masło będzie po tym czasie prawie białe. 

Do masła stopniowo dodawaj wystudzony kisiel i miksuj na niskich obrotach miksera, aż składniki się połączą. Masło i kisiel powinny mieć tę samą temperaturę pokojową, w przeciwnym razie krem może się zważyć.


Krok 5. Galaretka

3 opakowania galaretki wiśniowej rozpuść w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta. Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego stężenia.


Krok 6. Poncz

do 2/3 szklanki wody dodaj 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.


Krok 7. Składanie ciasta

Do foremki przełóż ciasto makowe. Nasącz je połową ponczu. Poczekaj, aż poncz wchłonie się w ciasto, a następnie rozprowadź połowę kremu wiśniowego, wyrównując powierzchnię. Na wierzch wyłóż połowę wiśni.

Biszkopt łaciaty posmaruj pozostałym kremem wiśniowym, a następnie przełóż do foremki z kremem do dołu. Delikatnie dociśnij.

Nasącz wierzch biszkoptu pozostałym ponczem. Rozłóż równomiernie resztę wiśni, a następnie zalej je lekko tężejącą galaretką. Galaretka nie powinna być zbyt płynna, aby nie wsiąknęła w biszkopt — powinna mieć delikatnie gęstą konsystencję. Zobacz film instruktażowy.

Ciasto makowe z galaretką wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, aby krem stał się bardziej miękki i smaczniejszy.

Chcesz więcej efektownych i pysznych deserów?
Koniecznie wypróbuj też moje inne sprawdzone przepisy na ciasta świąteczne i stwórz stół pełen słodkości, który zachwyci Twoich gości! A więcej przepisów na ciasta z makiem znajdziesz w kategorii Makowce.

Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną oraz znajomymi.

Masz pytania lub sugestie?
Coś jest niejasne, a może chcesz pochwalić się, jak wyszło Ciasto Szyszkowy Król? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem i zobaczę Twoje dzieło!

Makowiec z wiśniami, kremem, biszkoptem łaciatym i galaretką na święta
Makowe ciasto z wiśniami i galaretką

Najczęściej zadawane pytania o ciasto makowe z wiśniami

Nie lubię kremów maślanych. Czy mogę zastąpić go innym kremem?

Tak! Możesz użyć kremu śmietankowego – ubij 250 ml zimnej śmietanki kremówki 36% z 3 łyżkami cukru pudru oraz 250 g serka mascarpone. Na koniec dodaj wystudzony, zagęszczony kisiel wiśniowy. Ciasto będzie równie pyszne!

Czy mogę użyć gotowej masy makowej zamiast gotować mak od zera?

Możesz użyć gotowej masy makowej, ale domowa wersja smakuje zdecydowanie lepiej i jest wolna od konserwantów.

Czy mogę użyć świeżych wiśni zamiast mrożonych?

Oczywiście! Świeże wiśnie sprawdzą się doskonale. Pamiętaj tylko, żeby je wydrylować przed użyciem. Sezon na wiśnie trwa krótko, dlatego w przepisie podaję wersję z mrożonymi – są dostępne przez cały rok.

Jak długo mogę przechowywać makowiec z wiśniami?

Ciasto makowe z wiśniami przechowuj w lodówce pod przykryciem do 5 dni. Najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Czy można zamrozić to ciasto?

Nie polecam zamrażania gotowego ciasta – galaretka i krem mogą zmienić konsystencję po rozmrożeniu. Możesz jednak wcześniej przygotować i zamrozić samą masę makową oraz biszkopt.

Czy mogę użyć innej formy do pieczenia?

Tak, możesz użyć innej foremki. Skorzystaj z mojego przelicznika foremek i składników. W przeliczniku wpisz, jaka foremka jest podana w moim przepisie oraz jaką foremkę chcesz użyć. Przelicznik automatycznie obliczy, przez jaką wartość należy pomnożyć składniki, aby dopasować je do Twojej foremki. Poniżej przelicznika foremek znajduje się także przelicznik składników, który pomnoży składniki przez otrzymaną wartość. To bardzo proste — skorzystaj!

Co zrobić, żeby krem się nie zważył?

Klucz to temperatura! Zarówno masło, jak i kisiel wiśniowy muszą mieć temperaturę pokojową. Kisiel dodawaj powoli, małymi porcjami, miksując na niskich obrotach.

Czy mogę zrobić zwykły biszkopt zamiast łaciatego?

Tak, biszkopt łaciaty to element dekoracyjny. Jeśli wolisz prostszą wersję, pomiń kakao i wylej całe ciasto do formy. Smak makowca z wiśniami będzie równie pyszny!

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze