Drożdżowe z Serem i Truskawkami

5
(5)

Puszyste ciasto drożdżowe z serem i truskawkami bez miksera. Prosty i pyszny przepis na domowy wypiek, który zawsze się udaje!

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami polane cytrynowym lukrem


Opis przepisu

To ciasto drożdżowe z serem i truskawkami to prawdziwy hit wśród domowych wypieków! Miękka, puszysta masa drożdżowa idealnie łączy się z delikatnym twarogiem i soczystymi truskawkami, a całość wieńczy cytrynowy lukier, który dodaje orzeźwiającej nuty.
Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste – nie potrzebujesz miksera ani specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila mieszania łyżką i gotowe!

Zanim weźmiesz się za przygotowanie ciasta zobacz film instruktażowy w którym pokazuję krok po kroku jak zrobić drożdżowe ciasto z serem i truskawkami.

Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników


Składniki na Ciasto Drożdżowe z Serem i Truskawkami

SKŁADNIKI:

(na foremkę 25 x 35/40 cm)


Kruszonka:

Ser:

Ciasto:

Dodatkowo:

Lukier:


Przybory:

Zobacz przepisy na serniki:

>> kliknij TUTAJ <<


Drożdżowe z Serem i Truskawkami – przepis krok po kroku

Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Drożdżowe ciasto z serem i truskawkami.

WYKONANIE:


Krok 1. Kruszonka

  1. Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż utworzy się kruszonka i wstawiamy do lodówki.

Krok 2. Ser

  1. Ser, cukier, żółtka i budyń łączymy rozgniatając widelcem i wstawiamy do lodówki.

Krok 3. Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy do misy, wsypujemy cukier, drożdże instant, aromat śmietankowy, roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Mieszamy byle jak drewnianą łyżką do momentu, aż nie będzie widać mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do godziny.
  2. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki całej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie i wykładamy ser (ser jest gęsty, więc można go rozdrobnić używając widelca, lub palców). Na ser układamy połówki truskawek. Posypujemy górę ciasta schłodzoną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez 40-50 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku przez 10 min. i wyciągamy.

Krok 4. Lukier

  1. Cukier puder, ciepłą wodę i sok z cytryny łączymy.
  2. Lukrem polewamy wystudzone ciasto.

Mam nadzieję, że to ciasto drożdżowe z serem i truskawkami zainspiruje Cię do odkrywania nowych, letnich smaków. Nie poprzestawaj na jednym deserze – wypróbuj też inne przepisy na ciasta z truskawkami i odkrywaj nowe słodkie połączenia!

Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną oraz znajomymi.

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, udostępnij go w swoich mediach społecznościowych. Dziękuję za wsparcie i dołącz do mojej społeczności miłośników domowych wypieków!

Ciasto drożdżowe z serem i truskawkami polane lukrem

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Opowiem wam historię z mojego życia, o której nigdy nie mówiłam. Peloponez – Grecja [odc.240]

Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze