Do rondelka wlewamy kremówkę i mocno podgrzewamy (ale nie gotujemy).
Wsypujemy posiekaną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (ja zostawiłam na noc w lodówce).
2.) Galaretka.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, rozlewamy do pojemników mniej więcej po równo. (tak aby, w każdym pojemniku galaretka miała ten sam poziom wysokości).
Pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki do stężenia. (ja zostawiłam na noc w lodówce)
Pozostałą galaretkę kroimy nożem na drobne kawałki.
3.) Krem.
Do misy miksera wlewamy schłodzoną czekoladę z kremówką i ubijamy na średnich obrotach miksera. Gdy masa trochę nabierze objętości dodajemy mascarpone. Miksujemy niezbyt długo, aż masa stanie się gęsta, puszysta i stabilna.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego (będzie nam się łatwiej nakładać do szklanek)
4.) Wypełnianie szklanek i dekoracje.
1/4 kieliszka wypełniamy kremem, przyklejamy serduszka z galaretki do ścianek szkła, dociskamy palcem galaretkę, aby nie zrobiły się pęcherzyki powietrza. Wypełniamy kremem przy górze robiąc dołek, do którego wykładamy pokrojona galaretkę.
Uwagi:
– deser przechowujemy w lodówce.
– przed podaniem wyciągnąć z lodówki 10 minut, żeby krem lekko zmiękł.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony.