Ciasto z dyniowym budyniem, ciasteczkami Oreo, bitą śmietaną i startą czekoladą — pyszny, kremowy deser, który zachwyca smakiem i wyglądem.

Opis przepisu:
Ciasto z dyniowym budyniem to prawdziwa jesienna rozkosz! Puszysty biszkopt przełożony kremem budyniowym z dodatkiem dyni tworzy cudownie delikatną i aromatyczną bazę, którą przełamują chrupiące ciasteczka Oreo. Całość dopełnia lekka bita śmietana i starta czekolada deserowa, nadająca deserowi elegancji i głębi smaku. To ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też zachwyca swoim kremowym wnętrzem i wyjątkowym połączeniem smaków. Idealne na rodzinne spotkania, święta lub po prostu do kawy w chłodny dzień.
Wskazówki przed pieczeniem:
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić ciasto z dyniowym budyniem. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
Przepis na Ciasto z Dyniowym Budyniem
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Budyń dyniowy:
Bita śmietana:
Dodatkowo:
Przybory:
- mikser
- szpatułka
- blaszka 25×35 cm.
- miarka kuchenna
- szklanka 250 ml.
- waga kuchenna
Ciasto z Dyniowym Budyniem – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić ciasto z dyniowym budyniem.
WYKONANIE:
Krok 1. Biszkopt
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały proces od początku ubijania białek do rozpuszczenia cukru ubijamy na średnich obrotach miksera około 15 min.
- Dodajemy stopniowo żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy dobrze szpatułką a na koniec dodajemy wodę. Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez 25 min.
- Upieczony biszkopt wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
- Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki.
Krok 2. Budyń dyniowy
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, puree z dyni, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dobrze mieszamy (ja użyłam blendera ręcznego żeby było szybciej). Doprowadzamy składnik do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Budyń dyniowy odstawiamy do wystudzenia.
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z 1 łyżką cukru, aż zrobi się puszyste. Dodajemy ekstrakt waniliowy, wystudzony budyń dyniowy i kieliszek wódki (opcjonalnie) . Miksujemy do połączenia się składników i przekładamy na biszkopt.
- Na krem budyniowy wykładamy ciasteczka oreo.
Krok 3. Bita śmietana
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i pozostawiamy do wystudzenia.
- Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasteczka oreo. Wyrównujemy powierzchnię i za pomocą gładzika z ząbkami robimy wzorek (patrz video)
- Posypujemy ciasto startą czekoladą deserową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Uwagi: Do bitej śmietany nie trzeba żelatyny dodawać, chyba że jest upał.
Mam nadzieję, że to ciasto z dyniowym budyniem zainspiruje Cię do odkrywania nowych, jesiennych smaków. Nie poprzestawaj na jednym deserze – wypróbuj też inne przepisy na jesień i stwórz stół pełen słodkości!
Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną oraz znajomymi.
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem!

A jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
