Ciasto Szpinakowo Truskawkowe

0
(0)
ciasto szpinakowe


Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, górę ciasta zdobi zielony mech z truskawkami, który pięknie i wiosennie się prezentuje, oraz wyśmienicie smakuje. 

Jak wykonać ciasto leśny mech pokazane jest w filmiku

CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE


SKŁADNIKI:


Ciasto:

  • jajka (3 duże)
  • cukier (1 szkl.)
  • mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej (3/4 szkl)
  • szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)

Krem śmietankowy:

  • śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)

Mus truskawkowy:

  • truskawki (500 g)
  • galaretka truskawkowa  (2 opakowania)

Dodatkowo:

  • truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
  • listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)

Potrzebne gadżety:



WYKONANIE:

1.) Ciasto:

Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy w funkcji góra – dół w 180℃ / 40 min. 
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego  przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna)
Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.

2.) Krem śmietankowy:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.

Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i  ostudzoną żelatynę.  



3.)  Mus truskawkowy:

Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito. 
Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie. 
Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

4.) Wykończenie:

Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, żeby dobrze stężał. Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej całą noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.

*UWAGI:


– Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka powinna być jasna pszenna typu 500 lub krupczatka, a  szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.
–  Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.




|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.

leśny mech
Ciasto ze szpinakiem i truskawkami.
ciasto ze szpinakiem
Ciasto truskawkowo szpinakowe.


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze