Przepis na wiosenne ciasto szpinakowe z truskawkami, a inaczej ciasto leśny mech. Jest to ciasto przełożone delikatnym kremem śmietankowym i musem truskawkowym. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, górę ciasta zdobi zielony mech z truskawkami, który pięknie i wiosennie się prezentuje, oraz wyśmienicie smakuje.
Jak wykonać ciasto leśny mech pokazane jest w filmiku.
CIASTO SZPINAKOWO TRUSKAWKOWE
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- jajka (3 duże)
- cukier (1 szkl.)
- mąka pszenna jasna typu 500 (2 szkl.) (dobrze też się sprawdzi mąka krupczatka)
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej (3/4 szkl)
- szpinak świeży bez łodyżek (120 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
Krem śmietankowy:
- śmietanka kremówka 30 % (500 ml)
- cukier puder (4 łyżki)
- żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl)
Mus truskawkowy:
- truskawki (500 g)
- galaretka truskawkowa (2 opakowania)
Dodatkowo:
- truskawki do ozdoby (dowolna ilość)
- listki mięty do ozdoby (dowolna ilość)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
1.) Ciasto:
Blendujemy szpinak z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy po łyżce (dość szybkimi ruchami) zblendowany szpinak i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy w funkcji góra – dół w 180℃ / 40 min.
Upieczone ciasto studzimy i odkrawamy z niego przyrumienioną górę (nie będzie nam potrzebna).
Ciasto przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat kruszymy.
2.) Krem śmietankowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę.
3.) Mus truskawkowy:
Blendujemy truskawki na mus i przesiewamy przez sito.
Mus truskawkowy doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy grzanie.
Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
4.) Wykończenie:
Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie).
Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy.
Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, żeby dobrze stężał. Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu śmietankowego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy pokruszonym drugim blatem ciasta.
Ciasto chłodzimy 4 -24 godz. a najlepiej całą noc.
Przed podaniem dekorujemy truskawkami i miętą.
*UWAGI:
– Żeby uzyskać intensywny kolor ciasta, mąka powinna być jasna pszenna typu 500 lub krupczatka, a szpinak świeży, najlepiej baby, bez łodyżek i dobrze zblendowany.
– Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywnie ładny.
![]() |
| Ciasto ze szpinakiem i truskawkami. |
![]() |
| Ciasto truskawkowo szpinakowe. |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




