Proste i wyjątkowo smaczne ciasto makowe z czekoladą i orzechami. Doskonałe na święta i każdą inną okazję. Pełne chrupiących orzechów, aromatu amaretto oraz aksamitnego kremu z gorzkiej czekolady!

To ciasto makowe jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, a smakuje jak wypiek z najlepszej cukierni! Przeznaczone dla dorosłych, gdyż jest to ciasto z alkoholem. Subtelna nuta amaretto dodaje mu wyrafinowania, a połączenie maku z gorzką czekoladą to klasyka, która zawsze zachwyca. Idealne na rodzinne spotkania, święta i Sylwestra. Spróbuj – pokochasz je od pierwszego kęsa!
Spis treści
Wskazówki
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić ciasto z makiem i czekoladą. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
- Ciasto makowe możesz przygotować w większej lub mniejszej foremce. Skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników aby się dowiedzieć o ile zwiększyć/zmniejszyć ilość składników.
- W składzie ciasta znajduje się alkohol. Jeśli ciasto będą spożywać dzieci, do nasączenia makowca wybierz jedną z poniższych alternatyw:
- Herbata + miód (klasyka): 80 ml herbaty + 1 łyżeczka miodu (ok. 7 g)
- Herbata + miód + wanilia: 80 ml herbaty + 1 łyżeczka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego
- Mleko + miód + wanilia: 80 ml. mleka + 1 łyżeczka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wydrukuj lub udostępnij ten przepis!
Przepis na Wilgotne ciasto makowe z czekoladą i orzechami
SKŁADNIKI:
Ciasto makowe
Krem czekoladowy
Poncz
Dodatkowo
Przybory
- foremka 28x18cm.
- Mikser
- Szpatułka
- Nóż strunowy
- Miarka kuchenna
- Waga kuchenna
- Sito
Ciasto makowe z czekoladą i orzechami – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film w którym pokazuję krok po kroku, jak zrobić ciasto makowe z czekoladą i orzechami.
WYKONANIE:
Krok 1. Ciasto makowe
Mak zalej wrzątkiem i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wody powinno być tyle, aby całkowicie pokryła mak. Po wystudzeniu odsącz nadmiar wody, używając sitka lub lnianej szmatki.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę przez około 10 minut miksowania. Dodaj mak, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką, aż składniki się połączą.
Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wmieszaj ją do masy makowej.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w trybie góra-dół, na środkowej półce w temperaturze 170°C przez 40 minut, aż do suchego patyczka.
Upieczone i całkowicie ostudzone ciasto przekrój na dwa równe blaty, używając noża strunowego lub dużego, ostrego noża kuchennego.
Krok 2. Krem czekoladowy
Najpierw ubij masło z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej 5 minut, aż masa stanie się lekka i puszysta.
Następnie bardzo drobno posiekaj gorzką czekoladę i przełóż ją do miski. Zagotuj śmietankę i zalej nią czekoladę. Mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa.
Połącz serek śmietankowy z masłem i cukrem, mieszając łyżką lub szpatułką. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Do masy wlej ciepłą, rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszając łyżką.
Wsyp posiekane orzechy i płatki migdałowe, a następnie dokładnie wymieszaj krem.
Podziel masę na dwie części tak, aby jedna była większa od drugiej.
Krok 3. Poncz
Do szklanki wlej wodę z amaretto i wymieszaj.
Krok 4. Składanie ciasta
Dolny blat ciasta makowego delikatnie nasącz połową przygotowanego ponczu.
Nałóż większą ilość kremu i równomiernie rozprowadź go na całej powierzchni.
Drugi blat ciasta makowego nasącz ponczem i ułóż wilgotną stroną na kremie, robiąc to ostrożnie, aby nie uszkodzić delikatnego ciasta.
Rozprowadź pozostały krem równomiernie, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Chcesz więcej efektownych i pysznych deserów?
Nie poprzestawaj na jednym wypieku! Koniecznie wypróbuj też moje inne sprawdzone przepisy na ciasta świąteczne i stwórz stół pełen słodkości, który zachwyci Twoich gości!
Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną oraz znajomymi.
Masz pytania lub sugestie?
Coś jest niejasne, a może chcesz pochwalić się, jak wyszło Ciasto Szyszkowy Król? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem i zobaczę Twoje dzieło!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


