Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.

0
(0)
ciasto czekoladowe

Przepis na super wilgotne ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast warstwowych. Świetnie się sprawdzi do tortów powlekanych masą cukrową, naked i do rzeźbienia tortów 3D.
Przepis ten równie dobrze można wykorzystać do zrobienia babeczek,. Nie trzeba go niczym nasączać, ani nadziewać. Można też je jeść bez niczego, bo ma odpowiednią wilgoć i jest przepyszne. Ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez użycia miksera. Jest mięciutkie, mocno wilgotne i nie za słodkie. Jest idealne. 

Jak zrobić takie czekoladowe ciasto pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Ciasto czekoladowe jako baza do tortów i ciast.


SKŁADNIKI:
Składniki są na tortownicę o wymiarach 18 – 20 cm.
  • cukier (330 g)
  • mąka pszenna (230 g)
  • kakao (30 g)
  • proszek do pieczenia (15 g)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125 g)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml.)


Potrzebne gadżety

Żeby obliczyć ilość składników do innych wymiarów foremek,  trzeba najpierw przekonwertować przepis z tortownicy do formy prostokątnej/kwadratowej.
Ja zawsze korzystam z tego PRZELICZNIKA foremek.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:

  • Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło.
  • Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi się piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka (po jednym) energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą (masa będzie dość płynna).
  • Przelewamy  do tortownicy wyłożonej w całości papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 – 50 min. do tak zwanego suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 – 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Uwagi:
– masa będzie dość płynna, dlatego przy użyciu rantu zamiast tortownicy trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć dno papierem do pieczenia, bo masa może wypłynąć dołem.
– ciasto wychodzi mocno wilgotne, więc blatów nie trzeba niczym nasączać.
– tych samych składników można zrobić też na tortownicę 22 cm., tyle że ciasto wyjdzie trochę niższe.
pyszne ciasto kakaowe
wilgotne ciasto czekoladowe
blaty do tortów
ciasto czekoladowe w przekroju
ciasto czekoladowe wilgotne
ciasto czekoladowe wilgotne i mięciutkie
Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM oraz TORT KIWI
tort z orange curd
Ciasto czekoladowe w torciku z kremem pomarańczowym
Ciasto czekoladowe w torciku kiwi.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze