Ciasto amaretti z makiem i kajmakiem to propozycja dla tych, którzy kochają wilgotne, aromatyczne wypieki z charakterem. Delikatny biszkoptowo-makowy blat idealnie łączy się z subtelną nutą migdałową, którą nadają ciasteczka amaretti. Całość jest miękka, puszysta i absolutnie nie sucha – czyli dokładnie taka, jak powinna być idealna baza pod krem.
Serce tego ciasta stanowi aksamitny krem kajmakowy – słodki, ale nie przesadzony, pięknie balansujący smak maku i migdałów. Wiórki czekolady dodają lekkiej goryczki i przyjemnego kontrastu.
To ciasto świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania, ale też jako elegancki wypiek „do kawy”, gdy chcesz czymś zachwycić bez spędzania całego dnia w kuchni. Proste w przygotowaniu, efektowne i gwarantujące zachwycone miny przy stole.
CIASTO AMARETTI Z MAKIEM I KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka pszenna (50 g)
- cukier (200 g.)
- jajka (4 szt.)
- mak mielony (170 g.) dostępny tutaj
- cukier waniliowy (8 g.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- kakao (15 g)
Krem:
- masa kajmakowa (200 g.)
- serek mascarpone (250 g.)
- śmietanka kremówka 30% (100 ml.)
Poncz:
- woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.)
Dodatkowo:
- dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.)
- kakao słodkie do dekoracji
- wiśnie do dekoracji
- wiórki czekolady (opcjonalnie)
Potrzebne gadżety:
- Sito
- Mikser
- Szpatułka
- Nóż strunowy
- Miarka kuchenna
- foremka o wymiarach 28 x 7 x 18 cm.
- Waga kuchenna
WYKONANIE:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C – 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Uwagi:
Jeżeli ciasto będą jadły dzieci do nasączenia ciasta makowego użyj do wyboru:
-
Herbata + miód (klasyka): 100 ml herbaty + 1 łyżeczka miodu (ok. 7 g)
-
Herbata + miód + wanilia: 100 ml herbaty + 1 łyżeczka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego
- Mleko + miód + wanilia: 100 ml. mleka + 1 łyżeczka miodu + kilka kropel ekstraktu waniliowego
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




