Buraki z Czosnkiem | kuchnia grecka

0
(0)
sałatka z buraczków


Buraki z czosnkiem i cebulką – kuchnia grecka.



Dzień 25 marca to dla Greków najważniejsze święto narodowo-kościelne.
W ten dzień, we wszystkich domach greckich, tradycyjnie ,podawany jest smażony dorsz (bakaliaros), puree czosnkowe (skordalia) oraz sałatka z buraczków.
Moi domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęć 😉 
Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie.

Dlatego też, podaję przepis na buraczki z czosnkiem.


SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 70 ml. octu winnego
  • 70 ml. oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:



Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście.
Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. 
Gdy będą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w piórka, sól oraz pieprz według uznania, ocet i oliwę.
Wszytko dobrze mieszamy i pozostawiamy na godzinę, żeby przeszły się smaki.

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze