Biszkopt Szpinakowy

5
(3)

Szybki i łatwy przepis na Biszkopt Szpinakowy który jest miękki i wilgotny. Nie potrzebuje nasączania. Można wykorzystać go do zrobienia przeróżnych kreatywnych wypieków.


Opis przepisu

Biszkopt szpinakowy to niezwykle efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu wypiek. Dzięki dodatkowi szpinaku zyskuje piękny, naturalny, zielony kolor i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremami śmietankowymi, waniliowymi czy owocowymi. Ten biszkopt jest miękki, wilgotny i nie wymaga nasączania, co czyni go idealną bazą do tortów, rolad i innych kreatywnych deserów. Szybki w przygotowaniu i niezawodny – zawsze się udaje!

Wskazówki przed pieczeniem:

  1. Aby uzyskać intensywny kolor biszkoptu, szpinak powinien być bez łodyżekświeży, najlepiej baby i dobrze zblendowany.
  2. Z mrożonego szpinaku też można zrobić, ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny i ładny.
  3. W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film, w którym pokazuję szczegółowo, krok po kroku jak zrobić biszkopt szpinakowy.
  4. Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników

Przepis na Biszkopt Szpinakowy

SKŁADNIKI:

(na foremkę 24×24 cm.)


Przybory:


Zobacz inne przepisy ze szpinakiem:

>> kliknij TUTAJ <<


Biszkopt szpinakowy – przepis krok po kroku

Zanim przygotujesz ten wyjątkowy biszkopt zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Szpinakowy Biszkopt.

WYKONANIE:


Biszkopt szpinakowy

  1. Blendujemy szpinak z 1/4 szklanki oleju, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.
  2. Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 15 minut, aż masa stanie się lekka i puszysta. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju. Dodajemy przesianą mąkę oraz przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia składników.
  3. Dodajemy zblendowany szpinak łyżka po łyżce (dość energicznymi ruchami) i miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
  4. Przelewamy masę do foremki o wymiarach 24×24 cm, wyłożonej pergaminem na spodzie.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół180℃ przez około 40 min. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.)
  6. Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia.

Biszkopt szpinakowy – szybki i łatwy przepis na miękki, wilgotny zielony biszkopt bez nasączania

Z biszkoptu szpinakowego możesz stworzyć prawdziwe cudeńka – zobacz moje przepisy na ciasta, które zachwycają smakiem i wyglądem!

Wszystkie przepisy z wykorzystaniem biszkoptu szpinakowego znajdziesz TUTAJ.

Ciasto Szpinakowo Truskawkowe
Ciasto Szpinakowo Truskawkowe
Łąka z Kurczaczkami - ciasto szpinakowe z galaretką i kiwi.
Łąka z Kurczaczkami
Brzoskwiniowy Leśny Mech
Szpinakowe ciasto z galaretkami
Wiosenne Ciasto Szpinakowe z Galaretkami 

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze