Truskawkowy Torcik Serowy

5
(2)

Truskawkowy torcik serowy z biszkoptem kakaowym, mascarpone i białą czekoladą – efektowny deser idealny na urodziny i romantyczne okazje.

Truskawkowy torcik serowy z biszkoptem kakaowym i mascarpone

Opis przepisu

Truskawkowy torcik serowy to wyjątkowy deser łączący kakaowy biszkopt, półtłusty ser, delikatne mascarpone oraz soczyste truskawki. Całość uzupełnia aksamitna biała czekolada, galaretka oraz wiórki kokosowe i galaretki w kształcie serduszek, które nadają torcikowi wyjątkowego uroku. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja, idealna na urodziny, romantyczne spotkania czy każdą specjalną okazję. Połączenie smaków jest perfekcyjne, a wizualny efekt zachwyca nawet najbardziej wymagających gości. Ten truskawkowy torcik z serem i mascarpone z pewnością stanie się hitem Twojego stołu!

W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film, w którym pokazuję szczegółowo, krok po kroku jak zrobić Truskawkowy torcik z serem i galaretką..

Przepis na Truskawkowy Torcik Serowy

SKŁADNIKI:

(na tortownicę 24 cm)


Biszkopt:

Poncz:

Mus truskawkowy:

Masa Serowa:

Polewa:

Dodatkowo:

Przybory:

  • tortownica 24cm.
  • rant (wysoki na 10 cm.)
  • wykrawaczka serce
  • szpatułka
  • szklanka 250 ml.
  • waga kuchenna
  • miarka
  • mikser
  • papier do pieczenia lub folia rantowa

Truskawkowy Torcik Serowy – przepis krok po kroku

https://youtu.be/3SKue43J-X4?si=CQoFW53YjOEQNEYb

WYKONANIE:


Krok 1. Galaretki

  1. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki truskawkowe. 
  2. Przelewamy do szerokiego pojemnika. Płynu galaretki powinno być na 1,5 – 2 centymetry. Pozostawiamy do wystudzenia, a później wstawiamy do lodówki. 

Krok 2. Biszkopt

  1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Tortownicę (24 cm.) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
  3. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
  4. Białka miksujemy ze szczyptą soli, gdy się ubija wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy 10 min. Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  5. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min
  6. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia.  Gdy wystygnie odcinamy górę biszkoptu.

Krok 3. Mus truskawkowy

  1. Truskawki blendujemy na mus. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek.
  2. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. 
  3. Gorącą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 

Krok 4. Poncz

  1. Wodę, sok z cytryny i cukier puder łączymy. 
  2. Biszkopt przekładamy na podstawkę do tortów, lub na duży talerz i nasączamy go ponczem.
  3. Na biszkopt nakładamy rant, oraz papier do pieczenia, który powinien znajdować się pomiędzy biszkoptem, a wewnętrzną stroną rantu (patrz film). 
  4. Na nasączony ponczem biszkopt nakładamy dżem truskawkowy i wyrównujemy. 
  5. Następnie na dżem wykładamy lekko tężejący mus truskawkowy. Wygładzamy powierzchnię musu i wstawiamy ciasto do lodówki.

Krok 5. Galaretki

  1. Wyciągamy galaretki z lodówki i za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka wycinamy z nich kształty. 
  2. Resztki galaretki przekładamy do miseczki i siekamy nożem na małe kawałeczki. 
  3. Serduszka jak i galaretka w miseczce idą z powrotem do lodówki. 

Krok 6: krem Serowy

  1. Do rondelka wlewamy 50 ml mleka, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 5 minut, do napęcznienia. 
  2. Do napęczniałej żelatyny wlewamy 50 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu, aż żelatyna się rozpuści (proszę uważać, żeby nie zagotować, bo zagotowana żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 
  3. Gdy żelatyna dobrze się rozpuści odstawiamy na bok do wystudzenia.
  4. Ser półtłusty i ekstrakt waniliowy łączymy za pomocą blendera . Miksujemy na gładki krem (gdyby ser był zbyt gęsty, można wlać 1-2 łyżki mleka, aby łatwiej blendować.)  
  5. Śmietankę kremówkę i cukier puder miksujemy do momentu, aż kremówka się spieni. Nie miksujemy jej na sztywno. Wlewamy ją do zblendowanego sera i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy wystudzone mleko z żelatyną, oraz dodajemy drobno pokrojoną galaretkę.
  6. Powycinane z galaretki serduszka przyklejamy do rantu, czyli do papieru do pieczenia. Układamy serduszka tuż przy lini brzegowej musu truskawkowego (patrz film)
  7. Przyklejamy najpierw 2 – 3 serduszka i wykładamy masę serową w ten sposób, aby weszła w otwory pomiędzy serduszkami. Następne 2 – 3 serduszka i czynność powtarzamy. Robimy to dość szybko, ponieważ masa serowa szybko tężeje.
  8. Powierzchnię masy serowej dociskamy i wyrównujemy. 
  9. Wstawiamy torcik do lodówki.

Krok 6: Polewa

  • W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i serek mascarpone.  Mieszamy cierpliwie, aż powstanie gładka polewa, a następnie wylewamy ją na ciasto wyrównując i wygładzając.
  • Na koniec posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
  • Torcik dekorujemy serduszkami z galaretki, oraz świeżymi truskawkami przekrojonymi na pół. 
  • Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Uwagi:

  • Na drugi dzień ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. I po to właśnie jest potrzebny papier do pieczenia, ponieważ pełni on funkcję ochronną. Gdyby go nie było, to galaretka przykleiłaby się do rantu i później byłby problem ze ściągnięciem go nie uszkadzając serduszek. Zamiast papieru do pieczenia można użyć folii rantowej.
  • Torcik w smaku jest delikatny, aksamitny, lekko kwaskowaty i nie za słodki. Jest idealny.
  • Jedyną jego wadą jest to, że szybko znika z talerza 

Mam nadzieję, że ten Truskawkowy Torcik Serowy zainspiruje Cię do przygotowania słodkości pełnych miłości i uroku.
A jeśli szukasz więcej pomysłów na wyjątkowe desery, koniecznie zobacz moje przepisy na Walentynki oraz pyszne ciasta z galaretką, które zawsze zachwycają wyglądem i smakiem.

Truskawkowy torcik serowy z biszkoptem kakaowym i mascarpone

Jeśli spodobał Ci się wpis na Truskawkowy torcik serowy i uważasz, że przepis jest wart uwagi – udostępnij go w swoich mediach społecznościowych. Dzięki!

Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze