Truskawkowy torcik serowy z biszkoptem kakaowym, mascarpone i białą czekoladą – efektowny deser idealny na urodziny i romantyczne okazje.

Opis przepisu
Truskawkowy torcik serowy to wyjątkowy deser łączący kakaowy biszkopt, półtłusty ser, delikatne mascarpone oraz soczyste truskawki. Całość uzupełnia aksamitna biała czekolada, galaretka oraz wiórki kokosowe i galaretki w kształcie serduszek, które nadają torcikowi wyjątkowego uroku. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja, idealna na urodziny, romantyczne spotkania czy każdą specjalną okazję. Połączenie smaków jest perfekcyjne, a wizualny efekt zachwyca nawet najbardziej wymagających gości. Ten truskawkowy torcik z serem i mascarpone z pewnością stanie się hitem Twojego stołu!
W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film, w którym pokazuję szczegółowo, krok po kroku jak zrobić Truskawkowy torcik z serem i galaretką..
Przepis na Truskawkowy Torcik Serowy
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm)
Biszkopt:
Poncz:
Mus truskawkowy:
Masa Serowa:
Polewa:
Dodatkowo:
Przybory:
- tortownica 24cm.
- rant (wysoki na 10 cm.)
- wykrawaczka serce
- szpatułka
- szklanka 250 ml.
- waga kuchenna
- miarka
- mikser
- papier do pieczenia lub folia rantowa
Truskawkowy Torcik Serowy – przepis krok po kroku
WYKONANIE:
Krok 1. Galaretki
- W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki truskawkowe.
- Przelewamy do szerokiego pojemnika. Płynu galaretki powinno być na 1,5 – 2 centymetry. Pozostawiamy do wystudzenia, a później wstawiamy do lodówki.
Krok 2. Biszkopt
- Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Tortownicę (24 cm.) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy.
- Białka miksujemy ze szczyptą soli, gdy się ubija wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy 10 min. Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180°C przez 25 min.
- Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia. Gdy wystygnie odcinamy górę biszkoptu.
Krok 3. Mus truskawkowy
- Truskawki blendujemy na mus. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Gorącą galaretkę wlewamy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Krok 4. Poncz
- Wodę, sok z cytryny i cukier puder łączymy.
- Biszkopt przekładamy na podstawkę do tortów, lub na duży talerz i nasączamy go ponczem.
- Na biszkopt nakładamy rant, oraz papier do pieczenia, który powinien znajdować się pomiędzy biszkoptem, a wewnętrzną stroną rantu (patrz film).
- Na nasączony ponczem biszkopt nakładamy dżem truskawkowy i wyrównujemy.
- Następnie na dżem wykładamy lekko tężejący mus truskawkowy. Wygładzamy powierzchnię musu i wstawiamy ciasto do lodówki.
Krok 5. Galaretki
- Wyciągamy galaretki z lodówki i za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka wycinamy z nich kształty.
- Resztki galaretki przekładamy do miseczki i siekamy nożem na małe kawałeczki.
- Serduszka jak i galaretka w miseczce idą z powrotem do lodówki.
Krok 6: krem Serowy
- Do rondelka wlewamy 50 ml mleka, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 5 minut, do napęcznienia.
- Do napęczniałej żelatyny wlewamy 50 ml mleka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu, aż żelatyna się rozpuści (proszę uważać, żeby nie zagotować, bo zagotowana żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
- Gdy żelatyna dobrze się rozpuści odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Ser półtłusty i ekstrakt waniliowy łączymy za pomocą blendera . Miksujemy na gładki krem (gdyby ser był zbyt gęsty, można wlać 1-2 łyżki mleka, aby łatwiej blendować.)
- Śmietankę kremówkę i cukier puder miksujemy do momentu, aż kremówka się spieni. Nie miksujemy jej na sztywno. Wlewamy ją do zblendowanego sera i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy wystudzone mleko z żelatyną, oraz dodajemy drobno pokrojoną galaretkę.
- Powycinane z galaretki serduszka przyklejamy do rantu, czyli do papieru do pieczenia. Układamy serduszka tuż przy lini brzegowej musu truskawkowego (patrz film)
- Przyklejamy najpierw 2 – 3 serduszka i wykładamy masę serową w ten sposób, aby weszła w otwory pomiędzy serduszkami. Następne 2 – 3 serduszka i czynność powtarzamy. Robimy to dość szybko, ponieważ masa serowa szybko tężeje.
- Powierzchnię masy serowej dociskamy i wyrównujemy.
- Wstawiamy torcik do lodówki.
Krok 6: Polewa
- W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i serek mascarpone. Mieszamy cierpliwie, aż powstanie gładka polewa, a następnie wylewamy ją na ciasto wyrównując i wygładzając.
- Na koniec posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
- Torcik dekorujemy serduszkami z galaretki, oraz świeżymi truskawkami przekrojonymi na pół.
- Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Uwagi:
- Na drugi dzień ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. I po to właśnie jest potrzebny papier do pieczenia, ponieważ pełni on funkcję ochronną. Gdyby go nie było, to galaretka przykleiłaby się do rantu i później byłby problem ze ściągnięciem go nie uszkadzając serduszek. Zamiast papieru do pieczenia można użyć folii rantowej.
- Torcik w smaku jest delikatny, aksamitny, lekko kwaskowaty i nie za słodki. Jest idealny.
- Jedyną jego wadą jest to, że szybko znika z talerza
Mam nadzieję, że ten Truskawkowy Torcik Serowy zainspiruje Cię do przygotowania słodkości pełnych miłości i uroku.
A jeśli szukasz więcej pomysłów na wyjątkowe desery, koniecznie zobacz moje przepisy na Walentynki oraz pyszne ciasta z galaretką, które zawsze zachwycają wyglądem i smakiem.


Jeśli spodobał Ci się wpis na Truskawkowy torcik serowy i uważasz, że przepis jest wart uwagi – udostępnij go w swoich mediach społecznościowych. Dzięki!
