Brzoskwiniowy Leśny Mech z pszczółkami – efektowne ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i brzoskwiniami. Idealne na Wielkanoc i wiosenne przyjęcia!
Przepis na Brzoskwiniowy Leśny Mech z Pszczółkami. Jest to przepyszne ciasto na szpinakowym biszkopcie, przełożone kremem śmietankowym, żelką brzoskwiniową, oraz galaretką. Całość ozdobiona jest pokruszonym ciastem szpinakowym, na którym ułożone są połówki brzoskwiń imitujące pszczółki. Wypiek ten nie tylko świetnie wygląda, ale też wybornie smakuje. Jest łatwy do zrobienia i sprawia wiele radości podczas jego tworzenia.
Ciasto Brzoskwiniowy Leśny Mech idealnie się sprawdzi na wiosenne przyjęcia czy Święta Wielkanocne.
Brzoskwiniowy Leśny Mech
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g)
- 1 galaretka cytrynowa (77 g)
- woda (0,5 szkl.)
CIASTO SZPINAKOWE:
- jajka (3 szt. średnie)
- cukier ( 1 szklanka)
- mąka pszenna tortowa, lub krupczatka (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
- olej roślinny (3/4 szkl)
- szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
KREM:
- śmietanka kremówka 30% ( 500 ml.)
- serek mascarpone ( 500 g)
- cukier puder (4 łyżki)
DODATKOWO:
- 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g) dostępna tutaj
- woda gorąca (1 szkl.)
DEKORACJA:
- 6 połówek brzoskwiń ( z 1 dużej puszki)
- oczka z czekolady dostępne tutaj
- płatki migdałowe do zrobienia skrzydełek
- czekolada gorzka do ozdobienia pszczółek (około 20 g)
PRZYBORY:
- tortownica (24 cm.)
- rant o wysokości 15 cm.
- szklanka 250 ml.
- mikser
- szpatułka
- miarka
- waga
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak zrobić Brzoskwiniowy Leśny Mech
1. Przygotowanie
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy i gdy stężeje kroimy na kawałki.
2. Żelka Brzoskwiniowa:
Brzoskwinie z puszki razem z sokiem blendujemy w rondelku. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, wsypujemy 2 galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
3. Ciasto szpinakowe
Szpinak wraz z olejem blendujemy na papkę.
Miksujemy jajka z cukrem (około 15 minut) na puszysto i dolewamy zblendowany szpinak z olejem. Wsypujemy łyżka po łyżce przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min.
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 min do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie z biszkoptu (tak na około 0,5 – 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy (bez ciemnej skórki).
Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 blaty.
4. Krem
Kremówkę dobrze schłodzoną miksujemy z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania (zanim dobrze się ubije) dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Krem dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy pokrojoną na małe kawałki brzoskwiniową galaretkę.
5. SKŁADANIE:
Torcik składamy w rancie, który najlepiej wyłożyć od środka papierem do pieczenia.
Na dolny blat szpinakowego ciasta wykładamy krem z galaretką i wygładzamy.
Wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy.
Przykrywamy drugim blatem ciasta szpinakowego. Lekko dociskamy.
Wykładamy krem z mascarpone i wygładzamy powierzchnię.
Posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
Wstawiamy torcik do lodówki (najlepiej na całą noc)
4. Dekoracja
6 połówek brzoskwiń osuszamy ręcznikiem papierowym i dekorujemy tak, aby imitowały pszczółki (patrz film). Następnie układamy dekorację na torciku.
*Uwagi:
- Aby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby, i dobrze zblendowany.
- Zamiast świeżego szpinaku możesz dać mrożony (około 70 g), ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny.
- Oczka zrobiłam z białej i gorzkiej czekolady (gotowe oczka możesz dostać tutaj)
- Ciasta szpinakowego nie trzeba nasączać.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne.
A po więcej przepisów z wykorzystaniem brzoskwiń zajrzyj do etykiety ,, Ciasta z Brzoskwiniami ”
Przepis zmodyfikowałam inspirując się przepisem od Eweliny
Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity





Świetne ciasto apetycznie wygląda wypróbuje dziekuje
Piekne jakie wiosenne
Witam. Jaka wielkość blaszki?
Jest podane w sekcji: ,,PRZYBORY'' – tortownica 24 cm. Proszę obejrzeć film, bo nie tylko tortownica jest potrzebna.
Dlaczego mój biszkopt nie urósł, mimo że składniki były w temperaturze pokojowej?
Coś zrobiłaś nie tak skoro biszkopt nie wyrósł. Przeanalizuj dokładnie cały proces wykonania, a znajdziesz przyczynę. Postępując krok po kroku, tak jak to jest w przepisie musi się udać. Przemyśl jeszcze raz czy wszystko dobrze zrobiłaś, lub czy dobrych składników użyłaś ( może proszek do pieczenia był przeterminowany, lub zwietrzały )
Ile mrożonego szpinaku dać zamiast świeżego?
Przy użyciu mrożonego szpinaku (rozmrożonego i dobrze odciśniętego z wody), wystarczy dać około 70 g.