Brzoskwiniowy Leśny Mech

5
(2)

Brzoskwiniowy Leśny Mech z pszczółkami – efektowne ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i brzoskwiniami. Idealne na Wielkanoc i wiosenne przyjęcia!

Szpinakowe Ciasta na Wielkanoc
 

Przepis na Brzoskwiniowy Leśny Mech z Pszczółkami. Jest to przepyszne ciasto na szpinakowym biszkopcie, przełożone kremem śmietankowym, żelką brzoskwiniową, oraz galaretką. Całość ozdobiona  jest pokruszonym ciastem szpinakowym, na którym ułożone są połówki brzoskwiń imitujące pszczółki. Wypiek ten nie tylko świetnie wygląda, ale też wybornie smakuje. Jest łatwy do zrobienia i sprawia wiele radości podczas jego tworzenia.  

Ciasto Brzoskwiniowy Leśny Mech idealnie się sprawdzi na wiosenne przyjęcia czy Święta Wielkanocne.

Brzoskwiniowy Leśny Mech

 
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 24 cm.)
 
ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g)
  • 1 galaretka cytrynowa (77 g)
  • woda (0,5 szkl.)
CIASTO SZPINAKOWE:
  • jajka (3 szt. średnie)
  • cukier ( 1 szklanka)
  • mąka pszenna tortowa, lub krupczatka (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • olej roślinny (3/4 szkl)
  • szpinak świeży bez łodyżek (130 g) (najlepiej się sprawdzi szpinak baby)
KREM:
  • śmietanka kremówka 30% ( 500 ml.)
  • serek mascarpone ( 500 g)
  • cukier puder (4 łyżki)
DODATKOWO:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (77 g) dostępna tutaj
  • woda gorąca (1 szkl.)
DEKORACJA:
  • 6 połówek brzoskwiń ( z 1 dużej puszki) 
  • oczka z czekolady dostępne tutaj
  • płatki migdałowe do zrobienia skrzydełek
  • czekolada gorzka do ozdobienia pszczółek (około 20 g)

PRZYBORY:

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak zrobić Brzoskwiniowy Leśny Mech
 

1. Przygotowanie

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy i gdy stężeje kroimy na kawałki.
 

2. Żelka Brzoskwiniowa:

Brzoskwinie z puszki razem z sokiem blendujemy w rondelku. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, wsypujemy 2 galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
 

3. Ciasto szpinakowe

Szpinak wraz z olejem blendujemy na papkę.
Miksujemy jajka z cukrem (około 15 minut) na puszysto i dolewamy  zblendowany szpinak z olejem. Wsypujemy łyżka po łyżce przesianą mąką i przesiany proszek do pieczenia. Miksujemy krótko do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ przez około 40 min
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i pozostawiamy 10 min do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia
Następnie z biszkoptu (tak na około 0,5 – 1 cm.) odkrawamy górę, którą przekładamy do miseczki i kruszymy (bez ciemnej skórki). 
Pozostałe ciasto przekrawamy na 2 blaty.

4. Krem

Kremówkę dobrze schłodzoną miksujemy z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania (zanim dobrze się ubije) dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Krem dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy pokrojoną na małe kawałki brzoskwiniową galaretkę.
 

5. SKŁADANIE:

Torcik składamy w rancie, który najlepiej wyłożyć od środka papierem do pieczenia.
Na dolny blat szpinakowego ciasta wykładamy krem z galaretką i wygładzamy.
Wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy. 
Przykrywamy drugim blatem ciasta szpinakowego. Lekko dociskamy.
Wykładamy krem z mascarpone i wygładzamy powierzchnię.
Posypujemy pokruszonym zielonym ciastem.
Wstawiamy torcik do lodówki (najlepiej na całą noc)

4. Dekoracja

6 połówek brzoskwiń osuszamy ręcznikiem papierowym i dekorujemy tak, aby imitowały pszczółki (patrz film). Następnie układamy dekorację na torciku.
 
 

*Uwagi:

  • Aby uzyskać intensywny kolor ciasta szpinak powinien być bez łodyżek, świeży, najlepiej baby,  i dobrze zblendowany.
  • Zamiast świeżego szpinaku możesz dać mrożony (około 70 g), ale wtedy kolor nie będzie tak intensywny. 
  • Oczka zrobiłam z białej i gorzkiej czekolady (gotowe oczka możesz dostać tutaj)
  • Ciasta szpinakowego nie trzeba nasączać.
 
 
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne. 
A po więcej przepisów z wykorzystaniem brzoskwiń zajrzyj do etykiety ,, Ciasta z Brzoskwiniami 
 
Ciasto szpinakowo-brzoskwiniowe, znane jako Leśny Mech, udekorowane połówkami brzoskwiń przypominającymi pszczółki.
 
Lesny Mech na Wielkanoc
Przepis zmodyfikowałam inspirując się przepisem od Eweliny
 
Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz fajne przepisy na Ciasta Wielkanocne
 
ciasta na wielkanoc
 
Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
 
 
 
 

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kreatywne Wypieki Rity – logo bloga

Nowe przepisy na e-mail

Zapisz się po słodkie inspiracje!

Co tydzień nowy przepis 💜

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anonimowy
Gość
Anonimowy
11.03.2024 23:05

Świetne ciasto apetycznie wygląda wypróbuje dziekuje

Anonimowy
Gość
Anonimowy
13.03.2024 21:44

Piekne jakie wiosenne

Anonimowy
Gość
Anonimowy
24.03.2024 21:51

Witam. Jaka wielkość blaszki?

Rita
Gość
Rita
25.03.2024 04:58
Odpowiedź do  Anonimowy

Jest podane w sekcji: ,,PRZYBORY'' – tortownica 24 cm. Proszę obejrzeć film, bo nie tylko tortownica jest potrzebna.

Roni
Gość
Roni
10.04.2024 20:40

Dlaczego mój biszkopt nie urósł, mimo że składniki były w temperaturze pokojowej?

Rita
Gość
Rita
23.04.2024 05:16
Odpowiedź do  Roni

Coś zrobiłaś nie tak skoro biszkopt nie wyrósł. Przeanalizuj dokładnie cały proces wykonania, a znajdziesz przyczynę. Postępując krok po kroku, tak jak to jest w przepisie musi się udać. Przemyśl jeszcze raz czy wszystko dobrze zrobiłaś, lub czy dobrych składników użyłaś ( może proszek do pieczenia był przeterminowany, lub zwietrzały )

Anonimowy
Gość
Anonimowy
18.04.2025 10:21

Ile mrożonego szpinaku dać zamiast świeżego?

Rita
Gość
Rita
18.04.2025 10:57
Odpowiedź do  Anonimowy

Przy użyciu mrożonego szpinaku (rozmrożonego i dobrze odciśniętego z wody), wystarczy dać około 70 g.