Paluchy Zombie – ciasteczka na Halloween

5
(2)

Paluchy Zombie – kruche ciasteczka migdałowe na Halloween, proste w przygotowaniu i idealne na strasznie smaczną zabawę!

Paluchy Zombie – kruche ciasteczka migdałowe na Halloween, udekorowane czerwonym sosem i czekoladkami.

Opis przepisu

Paluchy Zombie to kruche ciasteczka migdałowe na Halloween, które wyglądają jak prawdziwe palce potworów! Idealne jako słodka przekąska na Halloween – są proste w przygotowaniu, efektowne i pyszne. Każdy może je zrobić w domu, bez specjalnych umiejętności cukierniczych.
Im bardziej niekształtne i przerażające wyjdą, tym lepiej – właśnie na tym polega ich urok!
Paluchy zombie to nie tylko smaczne ciasteczka, ale też genialna dekoracja stołu. Zaskocz swoich gości tymi oryginalnymi wypiekami i stwórz wyjątkowy klimat podczas Halloweenowej imprezy!

Wskazówki przed pieczeniem:

  • Aby pozbyć się skórki z migdałów, wystarczy zalać je wrzątkiem na 10 minut, a następnie obrać.
    W niektórych przepisach zaleca się po tym czasie odcedzić migdały i zalać zimną wodą, ale ja tego nie robię – skórka i tak łatwo schodzi.
  • Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić Paluchy Zombie. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.

Składniki i Przepis na Paluchy Zombie

SKŁADNIKI:


Kruche ciasto:

składniki na kruche ciasto powinny być zimne

Sos czerwony:

Dodatkowo:


Przybory:


Zobacz inne przepisy na Halloween

>> kliknij TUTAJ <<


Paluchy Zombie – przepis krok po kroku

WYKONANIE:


Krok 1. Sos truskawkowy

  1. Do miseczki przełóż dżem truskawkowy, dodaj 1 łyżkę wody lub syropu truskawkowego i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę czerwonego barwnika, aby sos miał intensywny kolor.
  2. Ilość wody lub soku dopasuj według uznania – tak, aby sos nie był ani za gęsty, ani za rzadki.

Krok 2. Paluchy – przygotowanie ciasta i formowanie

  1. Do misy przełóż masło, mąkę, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, aromat migdałowy oraz zielony barwnik spożywczy (najlepiej w żelu).
  2. Zagniataj ciasto ręcznie lub mikserem. Będzie bardzo miękkie, dlatego zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie stanie się elastyczne jak plastelina.
  3. Aby paluchy były podobnej wielkości, każdy kawałek ciasta waż przed ulepieniem – odpowiednia waga to 20–25 g na palec.
  4. Formuj ciasteczka, nadając im kształt palców. Za pomocą wykałaczki lub noża zaznacz linie i kostki palca.
  5. Na końcu każdego palca wciśnij migdał bez skórki, uprzednio umoczony w białku – zapobiegnie to odklejaniu się migdałów.
  6. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika chłodź paluchy w lodówce przez 15 minut.
  7. Piecz w funkcji góra-dół w 180°C przez około 15 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka do wystudzenia.
  8. Dekoracja paznokci: Za pomocą pędzelka cukierniczego na około paznokcia nałóż czerwony sos, albo delikatnie odklej migdał i w jego miejsce nałóż odrobinę sosu truskawkowego, dżemu lub syropu, a następnie przyklej migdał z powrotem.

Krok 3. Dekoracja

  1. Ciastka Oreo (bez nadzienia) rozdrobnij na drobny piasek.
  2. Wsyp piasek do misy lub na paterę i ułóż na nim Paluchy Zombie.
  3. Paznokcie palców udekoruj czerwonym sosem – za pomocą pędzelka nanieś sos wokół migdała lub odklej migdał, nałóż trochę sosu i przyklej migdał z powrotem.
  4. Dla dodatkowego efektu posyp palce piaskiem z Oreo.
  5. Dodaj halloweenowe czekoladki, np. duszka, kotka, pająka, czapkę wiedźmy czy czaszkę.

Uwagi / Tips

  1. Aby paluchy wyglądały bardziej przerażająco, nie przejmuj się, jeśli kształt nie jest idealny.
  2. Dekoracje wybieraj według własnego gustu – duszki, kotki, czapki wiedźmy, czaszki – wszystko pasuje! Czarne pająki możesz użyć sztuczne – będą wyglądały strasznie i bezpiecznie.
  3. Te Halloweenowe ciasteczka świetnie sprawdzą się także jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych.
  4. Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną i znajomymi!

Niech Twoja kuchnia zamieni się w halloweenowe laboratorium! Upiecz Paluchy Zombie i zaskocz wszystkich potwornie pysznymi ciasteczkami na Halloween.
Chcesz więcej strasznych przepisów na Halloween? Kliknij tutaj >>

Strasznie pyszne Paluchy Zombie – ciasteczka w kształcie palców z migdałem i czerwonym sosem na Halloween.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Jeżeli chcesz wiedzieć, co u mnie słychać, serdecznie zapraszam Cię do oglądania moich vlogów na YouTube! W moich filmach dzielę się codziennością życia w Grecji, dzięki czemu możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć ten kraj z nieco innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze