Toffik szybkie ciasto bez pieczenia

5
(1)

ciasto z masą kajmakową

Przepis na ciasto Toffik, czyli szybkie ciasto bez pieczenia. Na herbatnikach przełożonych masą krówkową, z budyniem o smaku toffi i biszkoptami udekorowanymi czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto jest mięciutkie i rewelacyjne w smaku. Z pewnością wszystkim zasmakuje, nawet tym wybrednym fanom słodkości. Ciasto jest przepyszne.



TOFFIK SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

*na foremkę 25×35 cm.
  • herbatniki (58 szt = około 300 g)
  • masa kajmakowa (500 g)
  • mleko (700 ml.)
  • masło (100 g)
  • budyń toffi (2 opakowania = 80 g)
  • biszkopty podłużne (24 szt.)
  • kremówka 30% (100 ml.)
  • czekolada gorzka (100 g)
  • orzechy włoskie posiekane (około 200 g)
Przybory:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:
Jak wykonać ciasto TOFFIK  pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

1. Foremkę wykładamy na dnie papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
250 g masy krówkowej podgrzewamy i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy druga warstwą herbatników.
2. W rondelku zagotowujemy 500 ml. mleka z masłem i pozostałą masą krówkową. W 200 ml. mleka rozpuszczamy budynie toffi. Do gotujących się składników w rondelku wlewamy rozpuszczone budynie. Mieszamy chwilę gotując do zgęstnienia. Gorący budyń przelewamy na herbatniki.
Na budyniu układamy warstwę biszkoptów.
3. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę. Pozostawiamy na chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie mieszamy do połączenia składników. Czekoladę wylewamy na biszkopty. Górę posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Wstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
|TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkości Toffi.
ciasto z masą krówkową
ciasto toffi


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze