Krówka jabłkowa bez pieczenia to pyszny jabłecznik z masą krówkową, świeżymi jabłkami i lekką pianką cytrynową. Idealny deser na każdą okazję!

Opis przepisu:
Krówka Jabłkowa z cytrynową pianką to wyjątkowy deser bez pieczenia, który zachwyca smakiem i wyglądem. Połączenie soczystych jabłek, kremowej masy krówkowej i lekkiej pianki o cytrynowym aromacie tworzy harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Ten deser jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też doskonale prezentuje się na stole – idealny na święta, rodzinne spotkania czy letnie popołudnie przy kawie. Jeśli lubisz kreatywne desery z owocami, ta krówka jabłkowa z pewnością Cię oczaruje!
Wskazówki przed pieczeniem:
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić ciasto krówka jabłkowa bez pieczenia. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
- Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników
Przepis na ciasto Krówka Jabłkowa bez pieczenia
Krówka Jabłkowa Bez Pieczenia – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić krówkę jabłkową bez pieczenia.
WYKONANIE:
Krok 1. Spód
- Na dno foremki o wymiarach 25×35 cm. wykładamy 20 jasnych herbatników. Jeżeli nie masz foremki takiej jak w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników
Krok 2. Masa krówkowa
*Składniki do masy krówkowej powinny być o temperaturze pokojowej.
- 200 g miękkiego masła miksujemy na puszysto.
- Dodajemy 460 g masy krówkowej i miksując na średnich obrotach miksera łączymy oba składniki.
- Przekładamy na herbatniki w foremce i wyrównujemy powierzchnię kremu.
- Układamy około 20 herbatników. Odstawiamy do lodówki.
Krok 3. Masa jabłkowa
- Do garnka przekładamy 1 kg. jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. (U mnie są to jabłka mieszane, w większości to jabłka zielone i 2 czerwone. Waga moich jabłek przed obraniem to 1kg i 300 gramów. )
- Wsypujemy 2-3 łyżki cukru, aromat waniliowy (można dać cukier waniliowy lub ekstrakt), sok z 1cytryny (zanim dodamy sok z cytryny trzeba zetrzeć skórkę, bo przyda się w dalszym procesie tworzenia ciasta)
- Włączamy grzanie kuchenki i prażymy jabłka na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż zrobią się miękkie.
- Jeżeli jabłka są mało soczyste wtedy dolewamy pół szklanki wody.
- Gdy jabłka będą gotowe ( ja prażyłam moje 20 minut) to wyłączamy kuchenkę i blendujemy je na papkę.
- Wsypujemy 1 galaretkę cytrynową (tj. 57g proszku) i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia, a następnie wykładamy ją na herbatniki w foremce.
- Wyrównujemy masę jabłkową i przykrywamy warstwą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Krok 4. Pianka cytrynowa
- 1 galaretkę cytrynową (77g ) rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Studzimy.
- 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i otartą skórkę z 1 cytryny miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
- Gdy śmietanka się ubije zmniejszamy obroty do najniższych i wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Miksujemy krótko do połączenia składników.
- Wykładamy bitą śmietanę na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię za pomocą gładzika cukierniczego.
Krok 5. Dekoracja
- Posypujemy ciasto tartą białą czekoladą (wystarczy ok 40 g.)
- Na warstwę z białej czekolady wykładamy kolorowe kuleczki musujące lub inną posypkę.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Nie poprzestawaj na jednym deserze!
Zobacz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia i odkryj nowe ulubione smaki.
Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną i znajomymi!
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem!
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, udostępnij go w swoich mediach społecznościowych. Dziękuję za wsparcie i dołącz do mojej społeczności miłośników domowych wypieków!


Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
