Krówka Jabłkowa Bez Pieczenia

5
(5)

Krówka jabłkowa bez pieczenia to pyszny jabłecznik z masą krówkową, świeżymi jabłkami i lekką pianką cytrynową. Idealny deser na każdą okazję!

Krówka jabłkowa z cytrynową pianką – deser bez pieczenia


Opis przepisu:

Krówka Jabłkowa z cytrynową pianką to wyjątkowy deser bez pieczenia, który zachwyca smakiem i wyglądem. Połączenie soczystych jabłek, kremowej masy krówkowej i lekkiej pianki o cytrynowym aromacie tworzy harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Ten deser jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale też doskonale prezentuje się na stole – idealny na święta, rodzinne spotkania czy letnie popołudnie przy kawie. Jeśli lubisz kreatywne desery z owocami, ta krówka jabłkowa z pewnością Cię oczaruje!

Wskazówki przed pieczeniem:

  • Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić ciasto krówka jabłkowa bez pieczenia. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
  • Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników

Przepis na ciasto Krówka Jabłkowa bez pieczenia

SKŁADNIKI:

(na foremkę 25×35 cm)


Masa krówkowa:

składniki powinny być o temperaturze pokojowej

Masa jabłkowa:

Pianka cytrynowa:

Dekoracja:

Dodatkowo:


Przybory:

  • foremka 25×35 cm
  • szpatułka
  • szklanka 250 ml.
  • miarka
  • waga
  • mikser



Krówka Jabłkowa Bez Pieczenia – przepis krok po kroku

Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić krówkę jabłkową bez pieczenia.

WYKONANIE:


Krok 1. Spód

  1. Na dno foremki o wymiarach 25×35 cm. wykładamy 20 jasnych herbatników. Jeżeli nie masz foremki takiej jak w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników

Krok 2. Masa krówkowa

*Składniki do masy krówkowej powinny być o temperaturze pokojowej.

  1. 200 g miękkiego masła miksujemy na puszysto.
  2. Dodajemy 460 g masy krówkowej i miksując na średnich obrotach miksera łączymy oba składniki.
  3. Przekładamy na herbatniki w foremce i wyrównujemy powierzchnię kremu.
  4. Układamy około 20 herbatników. Odstawiamy do lodówki.

Krok 3. Masa jabłkowa

  1. Do garnka przekładamy 1 kg. jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki. (U mnie są to jabłka mieszane, w większości to jabłka zielone i 2 czerwone. Waga  moich jabłek przed obraniem to 1kg i 300 gramów. ) 
  2. Wsypujemy 2-3 łyżki cukru, aromat waniliowy (można dać cukier waniliowy lub ekstrakt),  sok z 1cytryny (zanim dodamy sok z cytryny trzeba zetrzeć skórkę, bo przyda się w dalszym procesie tworzenia ciasta) 
  3. Włączamy grzanie kuchenki i prażymy jabłka na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu, aż zrobią się miękkie. 
  4. Jeżeli jabłka są mało soczyste wtedy dolewamy pół szklanki wody. 
  5. Gdy jabłka będą gotowe ( ja prażyłam moje 20 minut) to wyłączamy kuchenkę i blendujemy je na papkę. 
  6. Wsypujemy 1 galaretkę cytrynową (tj. 57g proszku) i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia, a następnie wykładamy ją na herbatniki w foremce. 
  7. Wyrównujemy masę jabłkową i przykrywamy warstwą herbatników.  Wstawiamy ciasto do lodówki na czas przygotowań reszty składników.

Krok 4. Pianka cytrynowa

  1. 1 galaretkę cytrynową (77g ) rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Studzimy.
  2. 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru i otartą skórkę z 1 cytryny miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
  3. Gdy śmietanka się ubije zmniejszamy obroty do najniższych i wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Miksujemy krótko do połączenia składników.
  4. Wykładamy bitą śmietanę na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię za pomocą gładzika cukierniczego.

Krok 5. Dekoracja

  1. Posypujemy ciasto tartą białą czekoladą (wystarczy ok 40 g.)
  2. Na warstwę z białej czekolady wykładamy kolorowe kuleczki musujące lub inną posypkę.
  3. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Nie poprzestawaj na jednym deserze!
Zobacz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia i odkryj nowe ulubione smaki.
Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną i znajomymi!

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, udostępnij go w swoich mediach społecznościowych. Dziękuję za wsparcie i dołącz do mojej społeczności miłośników domowych wypieków!

Pyszna krówka jabłkowa z lekką pianką cytrynową
Jabłecznik bez pieczenia z masą krówkową i cytrynową pianką

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.


Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity


Kreatywne Wypieki Rity

Z miłości do słodkości – Sprawdzone przepisy na ciasta, torty i desery.

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze