5
(2)

Torcik z kiwi
Przepis na przepyszny Tort Kiwi, czyli deser na każdą okazję. Bazą tego wyjątkowego tortu jest mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach, a krem piankowy, wymieszany z pysznym dżemem z kiwi, nadaje tortowi niezwykłej lekkości i świeżości. Dekoracją jest bita śmietana, która nadaje jeszcze więcej uroku, oraz plastry kiwi, które dodają nie tylko uroku, ale również intensyfikują smak całego wypieku. Smak tortu przełamuje się słodko – kwaskowatymi akcentami, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Idealny na każde okazje, jego efekt wspaniale prezentuje się na stole, a każdy kęs to czysta przyjemność dla podniebienia.

Jak zrobić taki tort kiwi pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

TORT KIWI

SKŁADNIKI:
składniki na tortownicę 20 – 22 cm.
 
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • cukier (330 g = 1,5 szklanki)
  • mąka pszenna (230g = 1 i 1/4 szkl.)
  • kakao (30g = 3 łyżki kopiaste)
  • proszek do pieczenia (15g = 3,5 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • masło (125g = 0,5 szklanki)
  • jajka (2 szt. rozmiaru L)
  • woda (250 ml. = 1 szklanka)
KREM:
  • dżem z kiwi (300 g = 10 łyżek) Tutaj możesz zobaczyć jak samemu zrobić dżem z kiwi.
  • śmietanka kremówka 35% (350 ml. = 1 i 1/4 szkl.)
  • 2 galaretki agrestowe (142 g proszku)
  • woda gorąca (300 ml.= 1 i połowa z 1/4 szkl.)
DEKORACJA:
  • śmietanka kremówka 35% (250 ml. = 1 szklanka)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • świeże kiwi (3 – 4 szt.)
PRZYBORY:
szklanka 250 ml.
tortownica i rant 20-22 cm

WYKONANIE:

1.) Ciasto czekoladowe

Jak wykonać ciasto czekoladowe jako bazę do tortów i ciast opisałam TUTAJ
Z upieczonego i wystudzonego ciasta czekoladowego odcinamy wypukłą górę i  przekrawamy ciasto na dwa blaty.
Ciasto czekoladowe jako baza do tortu i ciast
Zobacz wykorzystanie tego ciasta czekoladowego w moim innym przepisie na TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM.

2.) Krem

W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia.
5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę. 
Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.

3.) Składanie tortu

Na dolny blat ciasta wykładamy połowę kremu, wstawiamy do zamrażalnika na dosłownie 5 minutek, żeby krem szybko stężał.
Na krem wykładamy dżem i znów wstawiamy do zamrażalnika na 5 minutek. Następnie wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta czekoladowego.
Wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.

4.) Dekoracja

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Wyciągamy tort z rantu. Cienką warstwą bitej śmietany smarujemy górę tortu.
Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M i dekorujemy górę tortu robiąc fale oraz dół tortu robiąc rozetki.
Na środek tortu wykładamy kiwi pokrojone w plastry.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.


Tort z kiwi

Tort z owocami kiwi

Tort czekoladowy z kiwi
torcik z kiwi


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze