(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
PĄCZKI Z CUKREM PUDREM
SKŁADNIKI:
Ciasto na pączki:
- mąka (1 kg)
- mleko (0,5 litra)
- jajka (2 szt.)
- żółtka (5 szt.)
- masło (100 g)
- cukier (150 g)
- drożdże świeże (100 g) lub (28 g suchych)
- sól (szczypta)
- spirytus albo ocet (1 łyżka)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
Nadzienie:
- dżem truskawkowy lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella
- cukier puder (100 g) lub lukier
- olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec.
- mikser
- szpryca do nadziewania pączków (dostępna tutaj)
- termometr cukierniczy (dostępny tutaj)
- waga kuchenna
- miarka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1.) Z drożdży, 1 łyżki cukru, trochę ciepłego mleka i jednej łyżki mąki rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.) Do miseczki wbijamy jajka z żółtkami, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy jajka z cukrem. Pamiętajmy żeby temperatura ubijanych jajek nie przekroczyła 6o*C. Jeżeli nie masz termometra możesz sprawdzić palcem (masa ubijanych jajek musi być bardzo mocno ciepła, ale nie gorąca).
Zdejmujemy miskę z garnka i dalej jeszcze chwilkę ubijamy, aż masa stanie się gęsta.
Dzięki tak ubitym jajkom pączki będą pulchniutkie.
3.) Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, ciepłe mleko, sól i wcześniej ucieraną masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 – 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 – 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godzinki.
4.) Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i wygniatamy 2-3 minutki pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza.
Ciasto rozpłaszczamy na wysokość około 2 cm. Szklanką o średnicy około 6,5 cm. wycinamy kółka. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im odpocząć około 30 min. Jeżeli chcemy pączki usmażyć od razu z nadzieniem wtedy na każdy krążek kładziemy trochę nadzienia, zlepiamy brzegi i lepimy kulkę. Uważamy żeby dokładnie zlepić ciasto.
Jeżeli pączki chcemy nadziewać po upieczeniu wtedy nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z długą i ostrą końcówką i nadziewamy pączki.
5.) Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do 175 – 180*C około 2 minutki z każdej strony.
6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Uwagi:
Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym.
Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków.
![]() |
| muffinki z wiśniami |
![]() |
| oponki serowe |
![]() |
| muffiny bananowe |
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




