Ciasto Chałwowe bez pieczenia
Krem:
- 600 ml. mleka
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g. masła
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 300 g. chałwy waniliowej
Polewa:
- 100 g. czekolady gorzkiej
- 100 ml. śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 60 szt. herbatników
- słoiczek dżemu truskawkowego
- krokant orzechowy do ozdoby ciasta
Potrzebne gadżety:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy szczyptę soli, 0,5 szkl cukru i mieszamy.
W między czasie jak mleko się grzeje rozrabiamy budynie. Do kubka wlewamy 100 ml. mleka, wsypujemy 2 budynie waniliowe, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Budyń chwilkę gotujemy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy ostudzony budyń i pokruszoną chałwę waniliową. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 20 herbatników, na to kładziemy dżem truskawkowy, a na dżem wykładamy masę chałwową. Czynność powtarzamy, czyli, herbatniki, dżem, krem i na górę herbatniki.
W rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 g. gorzkiej czekolady i mieszamy. Polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy krokantem orzechowym.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



