Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie. Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach.
W prawie każdym śląskim domu, co niedzielę przygotowuje się takie kluski do obiadu.
Przepis jest łatwy, raz dwa się robi i wyśmienicie smakuje.
KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg. ziemniaków (najlepiej starych)
- około 250 g. mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i takie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę (gdyby były zimne to trudniej przeciskać przez prasę). Zostawiamy do ostudzenia.
W szerokiej misie przeprasowane ziemniaki wygładzamy, dzielimy na cztery części i jedną część wyciągamy.
W wolne miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków (to będzie około 250 g.)
Dodajemy odłożone ziemniaki oraz jedno jajko.
Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy ręką na jednolite ciasto.
Odrywamy po kawałku ciasta i formułujemy kulki lekko je spłaszczając. W każdej kulce palcem robimy małe wgłębienie tz. dziurkę.
Do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy na małym ogniu, aż kluski wypłyną na wierzch.
Wyciągamy na durszlak.
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

