Tiramisu Truskawkowe

5
(1)
Truskawkowe tiramisu - Rita creative

Przepis na pyszne ciacho ala’ tiramisu, z truskawkami. Czyli ala’ tiramisu truskawkowe bez pieczenia i bez jajek. Jest to ciacho – deser, zrobiony na szybko, łatwy w przygotowaniu, delikatny i pyszny. Nada się na każde okazje.  Polecam. 
Jak wykonać takie tiramisu truskawkowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

TIRAMISU TRUSKAWKOWE


SKŁADNIKI:
*foremka 28×19 cm.

Krem:
  • śmietanka kremówka 36% (400 ml.)
  • mascarpone (250 g)
  • truskawki (350 g)
  • cukier puder (2 łyżki)
Poncz:
  • mleko (250 ml.)
  • likier amaretti (100 ml.)
  • cukier puder (1 łyżka)
Dodatkowo:
  • biszkopty podłużne (26 szt.)
  • truskawki do dekoracji (około 6 dużych szt.)
Potrzebne gadżety:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:

1. Krem truskawkowy.
Truskawki umyte i bez szypułek blendujemy na mus.
Kremówkę, mascarpone i cukier puder miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mus z truskawek i krótko miksujemy do połączenia składników (nie miksujemy za długo, bo krem może się zważyć.)
2. Poncz.
Do miski wlewamy mleko, likier i cukier puder. Mieszamy.
3. Składanie ciasta.
W foremce układamy biszkopty namoczone w ponczu, nakładamy 4 szpatułki kremu i wygładzamy. Wykładamy biszkopty namoczone w ponczu. Kładziemy 3 szpatułki kremu i wygładzamy. Na kremie przy brzegach foremki układamy truskawki pokrojone drobno.
Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką wiltona nr: 2D. Dekorujemy górę ciasta robiąc rozetki. Po środku zostawiamy wolne miejsce w kształcie prostokąta, w które wykładamy pokrojone truskawki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Uwagi: 
Z pozostałości kremu i biszkoptów można zrobić taką słodką przekąskę, tak jak to widać na zdjęciu niżej.
W wersji dla dzieci pomijamy alkohol. Wystarczy samo mleko.
Tutaj możesz zobaczyć inny przepis na pyszne ciacho z truskawkami bez pieczenia.
Tiramisu z truskawkami.
Moją inspiracją był przepis od Fatto in casa da Benedetta
Tiramisu truskawkowe.
Tiramisu.
Z pozostałości kremu i biszkoptów zrobiłam słodka przekąskę.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze