Kopytka ze smażoną cebulą i kiełbasą.
Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Zobacz krok po kroku jak zrobić kopytka
Kopytka z cebulą i kiełbasą.
SKŁADNIKI:
- jajko (1 duże lub 2 małe)
- ziemniaki (0,8 kg)
- mąka pszenna (2 szkl. + – )
- mąka ziemniaczana (0,5 szkl.)
- oliwa
- sól
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Ziemniaki (lekko ciepłe) przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szybko zagniatamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formułujemy rulonik grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki w kształcie rombów.
4. Kopytka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżką oliwy. Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy je 2 minutki i wyciągamy łyżką cedzakową.
5. Na patelni na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę.
6. Kopytka polewamy tłuszczem z cebulką i kiełbasa.
Uwagi:
– Ciasto długo zagniatane będzie twarde, dlatego też ciasto zagniata się szybko i energicznie.
– Ciasto będzie też twarde gdy dodamy zbyt dużo mąki.
– Kopytek nie solę. Solę tylko ziemniaki gotujące się, oraz wodę do gotowania kopytek. Jak chcecie możecie też dodać sól podczas wyrabiania ciasta.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


