Uroczy tort z duszkami na Halloween! Czarny biszkopt, krem orzechowy, maślana masa, dip czekoladowy i słodkie bezowe dekoracje. Łatwy przepis krok po kroku – efektowny i pyszny deser na imprezę!

Opis przepisu:
Halloween tuż-tuż, a jeśli szukasz efektownego i pysznego deseru, to tort z duszkami bezowymi będzie strzałem w dziesiątkę! Czarny biszkopt przełożony kremem orzechowym, udekorowany maślaną masą, dipem czekoladowym i słodkimi bezowymi duszkami – wygląda nie tylko uroczo, ale też robi ogromne wrażenie na gościach. Przepis został przeze mnie udoskonalony, a jego oryginalna wersja pochodzi od SugarLady.
Przepis jest łatwy do przygotowania – możesz go zrobić krok po kroku, a każdy element, od biszkoptu po dekoracje, wprowadza wyjątkowy klimat Halloween. Ten tort świetnie sprawdzi się zarówno na dziecięce przyjęcia, jak i na imprezy dla dorosłych. Zaskocz swoją rodzinę i znajomych pysznym, kreatywnym deserem, który nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje obłędnie!
Przepis na Tort z Duszkami Bezowymi
SKŁADNIKI:
(na tortownicę 20-22 cm.)
Biszkopt:
Poncz:
Krem orzechowy:
Masa maślana: (do obłożenia tortu):
Drip czekoladowy:
Bezy duszki:
Przybory:
- tortownica 20-22 cm.
- rękaw cukierniczy
- mikser
- papier do pieczenia
- waga kuchenna
- szpatułka
- miarka
Tort z Duszkami – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Tort z Duszkami Bezowymi.
WYKONANIE:
Krok 1. Biszkopt
Lepiej przygotować go dzień wcześniej.
- Biszkopt przygotowujemy według przepisu na: Czarny Biszkopt
- Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przekrawamy biszkopt na trzy równe blaty.
Krok 2. Krem orzechowy
- Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, dodajemy mascarpone i rozpoczynamy miksowanie.
- Kiedy składniki zaczną się łączyć, wsypujemy cukier puder i miksujemy aż masa zrobi się kremowa.
- Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy krótko do połączenia składników.
Krok 3. Składanie tortu
- Pierwszy blat czarnego biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Ponieważ biszkopt jest bardzo mięciutki i puszysty, nie nasączamy go zbyt mocno (wystarczy lekko go skropić).
- Na nasączony biszkopt wykładamy połowę kremu orzechowego, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko skrapiamy sokiem pomarańczowym.
- Nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim nasączonym biszkoptem ( kładziemy biszkopt na krem stroną nasączoną)
- Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Krok 4. Masa maślana do obłożenia tortu
- Do misy miksera przekładamy miękkie masło o temperaturze pokojowej i ubijamy na średnich obrotach miksera około 10 minut.
- Po tym czasie masło zrobi się białe i w konsystencji mocno kremowe. Stopniowo wlewamy mleko skondensowane słodkie, również o temperaturze pokojowej.
- Gdy składniki się połączą dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, aż barwnik dobrze połączy się z masą (nie miksujemy zbyt długo, żeby masło się nie ścięło)
- Cienką warstwą masy maślanej smarujemy cały tort.
- Wstawiamy do lodówki na 10 minut, aby schłodzić pierwszą warstwę.
- Następnie smarujemy tort resztą kremu, wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki, aby tort dobrze się schłodził (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce).
Krok 5. Drip czekoladowy
- W kąpieli wodnej roztapiamy kremówkę, czekoladę i czarne kakao. Dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
- Ściągamy z kąpieli wodnej i pozostawiamy na chwilkę, aby drip lekko przestygł i polewamy nim dobrze schłodzony tort (patrz film).
Krok 6. Dekoracja tortu
- Tort dekorujemy bezami imitującymi duszki.
- Tutaj znajdziesz przepis na: BEZOWE DUSZKI.
Podsumowanie przepisu:
Ten tort z duszkami bezowymi to połączenie efektownego wyglądu i pysznego smaku. Czarny biszkopt, krem orzechowy i słodkie dekoracje bezowe sprawiają, że deser świetnie pasuje na Halloweenowe przyjęcia dla dzieci i dorosłych. Przygotowanie jest proste, krok po kroku, a efekt zachwyci każdego!
Uwielbiasz Halloweenowe słodkości?
Nie zatrzymuj się na jednym deserze! Zobacz też inne przepisy na ciasta, ciasteczka i desery idealne na jesienne przyjęcie Halloween.
Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną i znajomymi!
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu!


A jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
