WALENTYNKOWE CIASTO SERCE
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
(składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
- jajka (7 szt.)
- cukier (1 szkl.)
- cukier waniliowy (2 op. = 16 g)
- mąka pszenna (1 szkl.)
- kakao (0,5 szkl.)
- sól (szczypta)
Krem piankowy:
- śmietanka kremówka 36% mocno schłodzona (500 ml)
- cukier puder (2 łyżki czubate)
- galaretka truskawkowa sypka (100 g)
- gorąca woda (250 ml.)
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa sypka (100 g)
- gorąca woda (300 ml.)
- Mikser
- Miarka kuchenna
- Foremka 28 x 7 x 18,5 cm.
- Nóż strunowy
- Waga kuchenna
- Szpatułka
- Wykrawaczka serce
WYKONANIE:
1. Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym) i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra – dół w 160*C / 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).
2. Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.
Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.
3. Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzoną i tężejącą galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.
Koniecznie zobacz jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.
![]() |
| ciasto walentynkowe |
![]() |
| ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową |
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




