Walentynkowe Ciasto Serce

0
(0)
ciasto-serce-na-walentynki

Walentynkowe ciasto serce, jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretkiCiasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach.



Jak wykonać te smakowite ciasto serce pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

WALENTYNKOWE CIASTO SERCE

SKŁADNIKI:


Biszkopt:
(składniki muszą być w temperaturze pokojowej)

  • jajka (7 szt.)
  • cukier (1 szkl.)
  • cukier waniliowy (2 op. = 16 g)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • kakao (0,5 szkl.)
  • sól (szczypta)


Krem piankowy:

  • śmietanka kremówka 36%  mocno schłodzona (500 ml)  
  • cukier puder (2 łyżki czubate)
  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) 
  • gorąca woda (250 ml.)


Dodatkowo:

  • galaretka truskawkowa sypka (100 g) 
  • gorąca woda (300 ml.)


Potrzebne gadżety:

  • Mikser 
  • Miarka kuchenna
  • Foremka 28 x 7 x 18,5 cm.
  • Nóż strunowy
  • Waga kuchenna
  • Szpatułka
  • Wykrawaczka serce



WYKONANIE:


1. Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż masa białkowa będzie błyszcząca (cały proces od początku ubijania białek powinien trwać około 12 -15 min.)
Następnie dodajemy żółtka (stopniowo po jednym)  i wsypujemy cukier wanilinowy.
Wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę, kakao i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. 
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra – dół w 160*C  / 40 min. do tzw. suchego patyczka.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Jeden blat przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.W drugim blacie za pomocą wykrawaczki w kształcie serca robimy serduszkowe otworki (patrz film).



2. Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 
Śmietankę kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy cienkim strumieniem ostudzoną galaretkę. Ubijamy jeszcze  chwilkę aż galaretka połączy się z bitą śmietaną.
Masę kremową przekładamy na blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy.
Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu z serduszkowymi otworkami.
Wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę.



3. Wykończenie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzoną i tężejącą galaretkę wlewamy w otworki serduszkowe biszkoptu.
Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy minimum 4 godz. a najlepiej zostawić na noc.


Koniecznie zobacz jak zrobiłam walentynkowy sernik czekoladowy oraz ciasto walentynkowe serduszko.  




TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.

ciasto-biszkoptowe-serce
ciasto walentynkowe serce
ciasto-serce
ciasto walentynkowe 
ciasto-walentynki
ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze