SERNIK CHIA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
Spód:
- herbatniki (250 g)
- masło (120 g)
Masa serowa chia:
- mleczko kokosowe (1 puszka = 400 ml)
- nasiona chia (50 g)
- cukier puder (5 łyżek)
- śmietanka kremówka 30% ( 200 ml)
- mascarpone (500 g)
- ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
- żelatyna (4 łyżeczki płaskie) + woda gorąca (100 ml.)
Dodatkowo:
- truskawki (350 g)
- galaretka cytrynowa ( 100 g)
- woda gorąca (250 ml.)
- woda zimna (250 ml.)
Potrzebne gadżety:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1.) Spód.
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania efektu mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do lodówki.
2.) Masa serowa chia.
Mleczko kokosowe przelewamy do miseczki, wsypujemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej, bo straci właściwości żelujące) i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
3.) Truskawki i galaretka.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na masie serowej lekko je dociskając i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody i wlewamy 250 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną galaretkę przelewamy na truskawki.
Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
* Uwagi:
– zamiast truskawek można użyć innych owoców.
– galaretkę cytrynową można zastąpić innym smakiem.
|TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




