CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRLu

0
(0)
ciasto pijak

Ciasto pijak i jego klasyczny przepis rodem z PRL-u.

Kto zna ciasto pijak ten wie, że  ma ono w swoim składzie też mak, albo wiśnie. Ale mało kto pamięta jaki jest klasyczny przepis na te pyszne ciasto alkoholowe. W klasycznym przepisie mak nie występował. Przepis ten z biegiem lat troszkę zmodyfikowano, a ja w dzisiejszym poście przypomnę jak to dawno temu, nasze babcie, robiły to wyjątkowe ciasto.




Jak wykonać ciasto pijak pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.




CIASTO PIJAK klasyczny przepis z PRL-u



SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej 
  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (120 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200 g)
  • sól (szczypta)
Poncz:

  • wódka (80 ml.)  
  • woda (100 ml.)

Masa budyniowa:

  • mleko (725 ml.)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (3 łyżki z górką)
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki z górką)
  • masło (250 g)
  • aromat rumowy (pół fiolki)

Polewa czekoladowa:

  • masło (125 g)
  • cukier (pół szkl.)
  • kakao (3 łyżki)
  • mleko (3 łyżki)
  • aromat rumowy ( parę kropel)

Dodatkowo:

  • herbatniki (około 25 szt.)
  • wódka (3 kieliszki) do namaczania herbatników
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)
Potrzebne gadżety:

  • mikser
  • miarka
  • szpatułka
  • waga kuchenna
  • szklanka 250 ml.
  • foremka 25×35 cm.




WYKONANIE:



1.) Biszkopt.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania oddajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.  Zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i stopniowo dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i wsypujemy obie przesiane mąki. Mieszamy szpatułką.
Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra w 170°C 30~35 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.



2.) Poncz.
Wódkę mieszamy z wodą i tak otrzymanym ponczem nasączamy wystudzony biszkopt.



3.) Masa budyniowa.
500 ml. mleka wraz z cukrem  zagotowujemy.
W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka.
Dodajemy masło, aromat rumowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Gorący budyń wylewamy na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.



4.) Herbatniki.
Herbatniki maczamy w wódce i układamy na masie budyniowej.



5.) Polewa czekoladowa.
Do rondelka o grubym dnie przekładamy wszystkie składniki na polewę i ciągle mieszając doprowadzamy do dokladnego wymieszania się składników i mocnego podgrzania polewy ( nie gotujemy).
Lekko ciepłą polewę wylewamy na herbatniki i posypujemy wiórkami kokosowymi.



Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce.


|TUTAJ  znajdziesz inne moje wypieki z alkoholem.

ciasto pijak klasyczny przepis
ciasto pijak  klasyczny przepis
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity



Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze