Zapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami.
Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby.
Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej.
– 2 dorady morskie lub inne duże ryby
– 2 pomidory
– 2 duże ziemniaki
– 1 cebula
– 2 cytryny
– 5 gałązek świeżego tymianku
– 150 ml. oliwy z oliwek
– 100 ml. białego wina
– pieprz
– sól
* foremka o wymiarach 30 x 40 cm.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
– Ziemniaki, pomidory, cebulę i cytryny (ze skórką) kroimy w grube plastry. Przekładamy pokrojone warzywa do foremki o wymiarach: 30 x 40 cm.
– Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy.
– Kładziemy 3 plastry pomidora i 3 plastry cytryny.
– Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny.
– Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora.
– Całość polewamy oliwą z oliwek i winem.
– Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




