Zapiekana Dorada

0
(0)

Zapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami.
Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby.



Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej.



SKŁADNIKI:


– 2 dorady morskie lub inne duże ryby
– 2 pomidory
– 2 duże ziemniaki
– 1 cebula
– 2 cytryny
– 5 gałązek świeżego tymianku
– 150 ml. oliwy z oliwek
– 100 ml. białego wina
– pieprz
– sól


* foremka o wymiarach 30 x 40 cm.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



WYKONANIE:


– Ziemniaki, pomidory, cebulę i cytryny (ze skórką) kroimy w grube plastry. Przekładamy pokrojone warzywa do foremki o wymiarach: 30 x 40 cm.



– Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i  oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy.


– Kładziemy 3 plastry pomidora i 3 plastry cytryny.


– Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny.


– Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora.


– Całość  polewamy oliwą z oliwek i winem.


– Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu w 180*C około 50- 60 min.


dorada-z-piekarnika
ryba-zapiekana
zapiekana-ryba

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze