Tort Tiramisu

5
(1)
tort tiramisu

Bardzo łatwy przepis na pyszny Tort Tiramisu, który jest delikatny, aksamitny i łagodny w smaku, rozpływając się w ustach przy każdym kęsie.
Wykorzystując składniki takie jak ser mascarpone, jajka, kawa i biszkopty, stworzysz wyjątkowy deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak przyjęcie urodzinowe, spotkanie rodzinne, czy bankiet. 

Przepis na Tort Tiramisu


SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • jajka (6 szt.)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • cukier (200g)

Poncz:

  • kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • likier amaretto (60 ml.)

Krem:

  • mascarpone (500 g)
  • serek waniliowy homogenizowany (600 g)
  • cukier puder (200 g)
  • śmietanka kremówka 30% (600 ml)
  • żelatyna (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) 
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika.
  • kakao do posypania. 

Polewa:

  • czekolada gorzka lub deserowa (50 g)
  • olej kokosowy (1 – 2 łyżeczki)



Potrzebne gadżety:

WYKONANIE:

Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort Tiramisu

1.) Biszkopt:

Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na średnich obrotach do momentu aż się spienią. 
Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtka. Po każdym dodaniu żółtka miksujemy około 30 sekund. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Wyłączamy mikser, w 2- 3 partiach wsypujemy przesiane  obie mąki i mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Masę przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.



Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie się wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy. 


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C przez 35 minut.


Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie przekrawamy na 3 blaty. 

2.) Poncz:

Kawę zalewamy gorącą wodą i studzimy. Wlewamy likier amaretto i mieszamy. 

3.) Krem:

Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach  gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone, serek waniliowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy miksujemy do połączenia. 
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając masę serową. Wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia składników. 
Masę kremową dzielimy na 4 części. 


4.) Polewa:

Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce.

5.) Składanie tortu:

Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy 1 częścią masy i wyrównujemy.
Przykrywamy drugim blatem,  nasączamy ponczem, smarujemy 2 częścią kremu i wyrównujemy.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy górę oraz boki cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem na torcie stężał .
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy resztą kremu. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego (przyda nam się do dekoracji).
Tort tiramisu  wstawiamy do lodówki na następne pół godziny.


6.) Dekoracja:

Brzegi tortu polewamy ostudzoną czekoladą tak aby ściekała po torciku.
Górę posypujemy kakao i tartą czekoladą.  Na koniec po środku robimy rozetki z kremu.



tort tiramisu

Tort tiramisu Rita creative
Torcik tiramisu
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze