Przepis na Tort Tiramisu
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- jajka (6 szt.)
- mąka pszenna (150 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- cukier (200g)
Poncz:
- kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
- likier amaretto (60 ml.)
Krem:
- mascarpone (500 g)
- serek waniliowy homogenizowany (600 g)
- cukier puder (200 g)
- śmietanka kremówka 30% (600 ml)
- żelatyna (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
- gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika.
- kakao do posypania.
Polewa:
- czekolada gorzka lub deserowa (50 g)
- olej kokosowy (1 – 2 łyżeczki)
Potrzebne gadżety:
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać Tort Tiramisu
1.) Biszkopt:
Wyłączamy mikser, w 2- 3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Uwaga: Jeżeli natłuścicie tortownicę, wtedy ciasto nie będzie miało dobrego oparcia i zamiast równomiernie się wspinać po bokach foremki będzie się ślizgać i zjeżdżać. Efekt końcowy będzie taki, że zamiast równego biszkoptu uzyskamy biszkopt z górką po środku. A tego nie chcemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 °C przez 35 minut.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie przekrawamy na 3 blaty.
2.) Poncz:
Kawę zalewamy gorącą wodą i studzimy. Wlewamy likier amaretto i mieszamy.
3.) Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia.
Mascarpone, serek waniliowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy miksujemy do połączenia.
Kremówkę ubijamy pod koniec dodając masę serową. Wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia składników.
Masę kremową dzielimy na 4 części.
4.) Polewa:
Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce.
5.) Składanie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Smarujemy 1 częścią masy i wyrównujemy.
Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy 2 częścią kremu i wyrównujemy.
Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy górę oraz boki cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem na torcie stężał .
Wyciągamy tort z lodówki i smarujemy resztą kremu. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego (przyda nam się do dekoracji).
Tort tiramisu wstawiamy do lodówki na następne pół godziny.
6.) Dekoracja:
Brzegi tortu polewamy ostudzoną czekoladą tak aby ściekała po torciku.
Górę posypujemy kakao i tartą czekoladą. Na koniec po środku robimy rozetki z kremu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




