Biszkopt Confetti

0
(0)

Biszkopt Funfetti
Przepis na tradycyjny Biszkopt Confetti z 5 jaj i bez proszku do pieczenia. Biszkopt jest mięciutki, puszysty i bardzo kolorowy. Biszkopt Confetti znany jest też pod nazwą funfetti, co oznacza połączenie zabawy i konfetti. 

* W 1989 r.  firma Pillsbury jako pierwsza wprowadziła nowy rodzaj ciasta o nazwie ,,funfetti” zastrzegając sobie jego nazwę. 
Pillsbury jest właścicielem znaku towarowego ,,Funfetti” i dlatego takie ciasto, lub biszkopt nazywa się potocznie  Confetti. (*zródło Wikipedia)

Jak zrobić taki biszkopt confetti pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

BISZKOPT CONFETTI


SKŁADNIKI:
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Biszkopt Confetti:

  • jajka (5 szt. rozmiaru M)
  • cukier (200 g)
  • mąka pszenna (150 g)
  • mąka ziemniaczana (50 g)
  • posypka kolorowa lub confetti (80 g)


Potrzebne gadżety:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:
Do misy miksera przekładamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut (ja miksowałam 30 min.). Po tym czasie masa dobrze się ubije, podwoi swoją objętość,  zrobi jasna i puszysta. 
Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. 
Miksujemy teraz na najniższych obrotach miksera. Robimy to krótko, do połączenia składników. 
(Obie mąki można też połączyć z masą jajeczną ręcznie za pomocą szpatułki. Robimy to delikatnie i krótko, aby nie naruszyć napowietrzonej struktury masy, bo oklapnie i straci swoją objętość, a co za tym idzie – stabilność)
Na koniec wsypujemy confetti i mieszamy delikatnie szpatułką.
Przelewamy ciasto do rantu lub wysokiej tortownicy przeznaczonej do biszkoptów. Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boków foremki niczym nie smarujemy.
W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę obejrzeć film.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra – dół w 170℃-175℃ przez 40 – 45 min. do suchego patyczka.
Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze.
Upieczony biszkopt confetti od razu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie odwracamy do góry spodem. Ściągamy papier i rant. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero gdy biszkopt będzie dobrze wystudzony, można przekroić go na blaty.
Uwagi:
– Biszkopt Confetti jest zrobiony na bazie biszkoptu tradycyjnego, ale równie dobrze można go zrobić na bazie biszkoptu tłuszczowego.
– Proszę zwrócić uwagę, aby posypka to nie była zwykła cukrowa posypka, bo się rozpuści w masie podczas mieszania i pieczenia. Musi to być posypka cukrowa zrobiona z lukru królewskiego, najlepiej confetti, która nadaje się do pieczenia. Zazwyczaj taka informacja znajduje się na opakowaniu posypki lub confetti.
– Nie nadaje się też posypka typu maczek, bo jest za drobna i nie będzie jej widać.
TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na BISZKOPTY.
Kolorowy Biszkopt Funfetti

Biszkopt tradycyjny z konfetti
Tradycyjny Biszkopt  Konfetti
biszkopt confetti w przekroju

 Moi drodzy. 

Z miła przyjemnością muszę oznajmić, iż nie jestem już domową amatorką cukiernictwa. Jestem certyfikowanym cukiernikiem.

Niedawno zapisałam się na kurs cukierniczy, aby poszerzyć wiedzę i móc tworzyć dla Was bardziej kreatywne i lepsze przepisy na słodkości. Zdałam egzamin na cukiernika już za pierwszym podejściem. 
I dlatego proponuję Wam kurs cukierniczy w firmie szkoleniowej KarGrup z którą współpracuję. 

W kursie oprócz merytorycznej wiedzy znajdują się też moje materiały w formie filmów, a certyfikat ukończenia takiego kursu cukierniczego może Wam pomóc w szybszym znalezieniu pracy. 
Na stronie firmy szkoleniowej KarGrup, znajdują się też inne kursy, które może Was zainteresują.
zostań cukiernikiem (kliknij w zdjęcie)
kurs cukierniczy KarGrup

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 


Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze