Pierniczki na Ostatnią Chwilę

0
(0)

Pierniczki z lukrem

Przepis na pierniczki z lukrem królewskim na ostatnią chwilę. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie i pachnące. Są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu i nie wymagają leżakowania. Pierniczki można zrobić już miesiąc przed świętami,  albo na ostatnią chwilę. Obojętnie kiedy się zrobi one ciągle będą miękkie.

Jak zrobić takie pierniczki z lukrem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

PIERNICZKI NA OSTATNIĄ CHWILĘ 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • mąka pszenna (500 g)
  • cukier puder (100 g.)
  • kakao (3 łyżeczki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • przyprawa do piernika (2 łyżki) (tu znajdziesz przepis na domową przyprawę z piernika)
  • jajka (2 szt. rozmiaru M )
  • miód płynny prawdziwy (100 g)
  • masło roztopione wystudzone (100 g)
Lukier królewski (wykonanie przepisu tutaj)
  • 1 białko jajka rozmiaru M
  • cukier puder (150 g)
  • sok z cytryny (około 10 kropel)
Potrzebne gadżety:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


WYKONANIE:

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy przez sito do dużej misy. 
Dodajemy jajka, miód, oraz roztopione i ostudzone masło.
Składniki mieszamy mikserem z końcówką mieszającą w kształcie haka. Mieszamy tak długo, aż masa zrobi się ciemnego koloru i będzie mieć konsystencję podobną do plasteliny.

Ciasto wyciągamy z misy miksera na blat stołu. Jeszcze chwilkę ugniatamy dłońmi i  zawijamy  w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Za pomocą foremek wykrawamy z niego odpowiednie kształty.  

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ około 8 – 10 min. Upieczone pierniczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy pierniczki wystygną ozdabiamy lukrem królewskim (tutaj znajdziesz przepis na lukier królewski)

Uwagi:  

Pierniczki można zrobić już miesiąc przed świętami,  albo na ostatnią chwilę. Obojętnie kiedy się zrobi one ciągle będą miękkie.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Z podanych składników wychodzi ponad 50 pierniczków.
Wałkując ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ciasto wychodzi bardziej gładkie.

Dlaczego pierniczki mogą wyjść twarde?:  
Cienko rozwałkowane ciasto. 
Za długo pieczone, lub za wysoka temperatura. 
Zbyt dużo mąki w czasie wałkowania ciasta na pierniki. Im więcej mąki, tym bardziej suche i twardsze będą wypieki (ja moich nie podsypuję, bo nie trzeba, ciasto jest elastyczne i się nie klei.)
W razie gdyby pierniczki wyszły twarde (co jest mało prawdopodobne) to należy zamknąć je w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka.


|TUTAJ znajdziesz inne  przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
Pierniczki z lukrem królewskim
Na zdjęciu powyżej za pierniczkami stoi domek – szklarnia z piernika. Przepis na szklarnię z piernika znajdziesz tutaj.

Miękkie Pierniczki z lukrem królewskim
Pierniczki z lukrem
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze