Wilgotne bananowe ciasto z kawałkami czekolady i kremową polewą serową zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Połączenie naturalnej słodyczy bananów, aksamitnej polewy i delikatnej czekolady sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność!

Opis przepisu
Wilgotne ciasto bananowe z kawałkami czekolady i kremową polewą serową to łatwy przepis na pyszny domowy deser. To ciasto bananowe jest wilgotne, aromatyczne i idealne dla miłośników słodkości. Delikatna baza z dojrzałych bananów wspaniale łączy się z rozpływającą w ustach czekoladą, a kremowa polewa serowa nadaje ciastu wyjątkowego smaku. Ten przepis na ciasto bananowe sprawdzi się na rodzinne spotkania, przyjęcia z przyjaciółmi lub jako słodka chwila relaksu przy kawie. Ciasto pozostaje świeże i wilgotne przez długi czas, dzięki czemu każdy kawałek smakuje tak samo dobrze jak pierwszy.
Wskazówki przed pieczeniem:
- Jeśli chcesz, by polewa była bardziej zwarta, dodaj więcej cukru pudru lub schłodź ciasto przed podaniem.
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie przepisu, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić bananowe ciasto. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
- Jeżeli nie masz foremki takiej jaka podana jest w przepisie skorzystaj z mojego Kalkulatora Foremek i Składników
Przepis na Bananowe Ciasto z Serową Polewą
Zobacz również przepisy na serniki >>kliknij tutaj<<
Jak zrobić Bananowe Ciasto – przepis krok po kroku
Zanim przygotujesz ten wyjątkowy wypiek, zobacz mój film – pokażę Ci krok po kroku, jak zrobić Bananowe Ciasto z serową polewą.
WYKONANIE:
Krok 1. Ciasto Bananowe
- W dużej misce rozgniatamy widelcem banany.
- Dodajemy jajko, olej (lub roztopione masło) i ekstrakt waniliowy. Mieszamy trzepaczką.
- Stopniowo dodajemy oba cukry, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Krótko mieszamy.
- Dodajemy posiekaną gorzka czekoladę, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w 170℃ przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Krok 2. Polewa Serowa
- W wysokim naczyniu umieszczamy masło, serek philadelphia, cukier puder i sok z cytryny.
- Miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
- Wylewamy polewę na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Krok 3. Dekoracja
- Na wierzch ciasta układamy plasterki bananów skropione sokiem z cytryny.
- Ciasto jest gotowe do podania – smacznego!
Mam nadzieję, że to ciasto bananowe zainspiruje Cię do wypróbowania nowych smaków, a jeśli masz ochotę na coś innego, sprawdź też ciasta z owocami i odkryj prawdziwą słodką różnorodność!
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu!








