Walentynkowy sernik czekoladowy
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka samorosnąca (60 g) lub 60 g mąki pszennej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- kakao ciemne (3 łyżki)
- gorzka czekolada (1/2 tabliczki)
- cukier (100 g)
- jajka (3 szt.)
- twaróg półtłusty (500 g)
- olej kokosowy (50 g)
Mus truskawkowy:
- truskawki (120 g)
- cukier (1 łyżka)
- żelatyna (1 łyżeczka)
Dodatkowo:
- truskawki do ozdoby
- Mikser
- Foremka do pieczenia serce 24 cm.
- Rondelek
- Miarka kuchenna
- Waga kuchenna
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy twaróg, olej kokosowy, mąkę, kakao i posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko do połączenia się składników.
2. Masę serowo – czekoladową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki w kształcie serca, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 * C / około 50 min. do tzw. suchego patyczka.
3. Do rondelka przekładamy truskawki drobno pokrojone, cukier i podgrzewamy co chwilę mieszając. Jak truskawki będą miękkie wyłączamy grzanie, dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy i pozostawiamy mus do wystudzenia.
4. Upieczony i wystudzony sernik czekoladowy wyciągamy z foremki, odwracamy go do góry dnem (patrz filmik) i wylewamy na niego wystudzony mus truskawkowy.
5. Ozdabiamy truskawkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkości walentynkowe.
![]() |
| czekoladowy sernik walentynkowy z truskawkami |
![]() |
| czekoladowy sernik z truskawkami |
![]() |
| ciasto na walentynki – sernik czekoladowy z truskawkami |
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});




