Przepis na kakaowo kawowe ciasto jako baza do tortów i ciast warstwowych.Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użycia miksera.
Jak zrobić takie ciasto kakaowo kawowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
CIASTO KAKAOWO KAWOWE jako baza do tortów i ciast
SKŁADNIKI:
*tortownica 20 lub 22cm.
- cukier brązowy lub biały (300 g) *przy użyciu białego cukru nie dodajemy sody
- soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
- jajka (4 szt.)
- mleko 1,5% lub 3% (200 ml.)
- olej roślinny (170 ml.)
- wanilia w proszku lub ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- mąka pszenna (200 g)
- kakao (80 g)
- kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 i 1/4 łyżeczki)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
W dużej misie roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy olej i cukier. Mieszamy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy proszek do pieczenia, wanilię w proszku, sodę i mieszamy. Dodajemy w 2 partiach mąkę i mieszamy. Następnie kakao, kawę i krótko mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170℃ przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka.
Przypominam, że każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze.
Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce około 10 min. do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy z foremki.
Gdy ciasto ostygnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciasto bazowe do tortów i ciast warstwowych.
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału RITA vlog
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


