0
(0)

Cytrynowy Krem Lemon Curd

Przepis na przepyszny krem jajeczno cytrynowy Lemon Curd. 
Jest to słodko kwaskowaty krem cytrynowy, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Lemon curd świetnie się nada jako krem do ciast, tortów, bez, tart, lodów, deserów czy ciasteczek. Można go też używać jako smarowidło do pieczywa i naleśników.

Jak zrobić taki krem lemon curd pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.
Subskrybuj za darmo kanał RITA creative, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

LEMON CURD

SKŁADNIKI:
  • cytryny (2 szt. duże)
  • cukier (110 g)
  • masło (70 g)
  • jajka (2 szt. średniej wielkości)
Z podanych składników wychodzi około 350 g kremu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:
Cytryny bardzo dobrze myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekrajamy na połówki i wyciskamy sok.
Do rondelka wlewamy około 1/4 wody i kładziemy na nim szklaną, lub metalową miseczkę.
Do miseczki wlewamy sok z cytryn, dodajemy startą skórkę, cukier, jajka i masło. Mieszamy jednocześnie podgrzewając na średnim grzaniu kuchenki. Od momentu gdy masło się rozpuści gotujemy około 15 minut ciągle mieszając, aż krem lemon curd stanie się gęsty i konsystencją będzie przypominał rzadki budyń.
Krem przecedzamy przez sito aby był gładki.
Przelewamy do czystego słoiczka i wystudzony wstawiamy do lodówki. 
Lemon curd  już po paru godzinach w lodówce zgęstnieje jeszcze bardziej. 
Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
TUTAJ możesz zobaczyć przepisy na inne KREMY
Nie przeocz też przepisu na podobny krem, lecz o smaku pomarańczy, czyli krem ORANGE CURD
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych. Dzięki!

Cytrynowy krem jajeczny
Cytrynowy Krem Jajeczny do tortów i ciast
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze