Przepis na Babeczki Truskawkowe. Są pyszne i delikatne w smaku (ani za słodkie ani za kwaśne). Po prostu idealne 😉
SKŁADNIKI :
MUS:
- 400 gr. truskawek (najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek)
- 2 łyżki cukru
CIASTO:
- 125 gr. mąki samorosnącej
- 125 gr. masła
- 125 gr. cukru
- 2 jajka
- 2 łyzki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
KREM DO OZDOBY:
- 250 gr.serka mascarpone
- 200 ml. śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- truskawki do dekoracji około 250 gr.
WYKONANIE:
MUS:
Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żeby pozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 min. co chwilę mieszając.
Przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia.
MASA BABECZKOWA:
Do misy miksera wrzucamy 125 gr. miękkiego masła. Zaczynamy ucieranie stopniowo na przemian dodając 2 jajka, 125 gr. cukru, 125 gr. mąki samorosnącej, 2 łyżki mleka i krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy około 3 łyżki ostudzonego musu truskawkowego i mieszamy szpatułką.
Wypełniamy foremki masą (na 3/4 wysokości) i dodajemy kawałki truskawek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160℃ przez 25 min. Gotowe babeczki pozostawiamy do wystudzenia.
KREM DO DEKORACJI:
250 gr. serka mascarpone mieszamy z kremówką (ok 200 ml), trzema łyżkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu.
Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego i mieszamy szpatułką.
Babeczki dekorujemy kremem i nakładamy na górę po całej truskawce z ogonkiem.
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

