0
(0)

tort czapka zimowa

Tort czapka jest to tort piernikowy o aromatycznie korzennym smaku, przełożony masą krówkową z orzechami i udekorowany masą maślaną. Jego śliczny wygląd zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale na całej rodzinie. Ładnie się prezentuje i  pięknie przyozdobi świąteczny stół. 

Zobacz krok po kroku jak wykonać tort czapka.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


TORT CZAPKA

SKŁADNIKI:

Biszkopt piernikowy:
  • mąka pszenna (350 g)
  • cukier (330 g)
  • jajka (3 szt. rozmiaru L)
  • mleko (200 ml.)
  • masło zimne (200 g)
  • miód (2 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • przyprawa korzenna do piernika (5 łyżeczek)
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z pomarańczy (1 łyżka)
  • ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Poncz:
  • herbata zaparzona (pół szklanki)
  • sok z pomarańczy (3 łyżki)

Krem krówkowy:
  • masa kajmakowa orzechowa (500 g)
  • serek mascarpone (250 g)
  • orzechy włoskie posiekane (40 g)

Krem maślany na bezie:
  • białka (6 szt.)
  • cukier (400 g)
  • masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej
  • sól (szczypta)
  • barwnik spożywczy najlepiej w żelu (dowolny kolor)

Dodatkowo:
  • złote perełki cukrowe
Potrzebne gadżety:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:
1.) Biszkopt piernikowy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy masło zimne pokrojone w małe kawałki i miksujemy kilka minut aż masa otrzyma konsystencję piasku. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie miód, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy.
2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych foremek, to upiecz najpierw jeden biszkopt, a później drugi.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ około 45 min do tzw. suchego patyczka. Powinny wyjść różnej grubości biszkopty. 
Upieczone biszkopty odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. 
Wystudzone biszkopty przekrawamy. Ten grubszy przekrawamy na 2 blaty (góry w nim nie odcinamy,  jeżeli jest z górką to tym lepiej), a w tym cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę.
2.) Poncz.
Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy.
3.) Krem krówkowy.
Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 

4.) Składanie tortu.
Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo.
Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt, który miał tylko odciętą górę. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę masy krówkowej i wyrównujemy. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy, kładziemy resztę kremu krówkowego, przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy od spodu (patrz video)  Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby tort nabrał stabilności.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i ściągamy rant. Za pomocą noża z ząbkami okrawamy tort na kształt czapki. Z okrojonych resztek lepimy kulę (to będzie pompon). Wstawiamy z powrotem tort i pompon do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
5.) Krem maślany.
Miseczkę kładziemy na rondelku z gotującą się wodą (wody w rondelku musi być tyle aby nie dotykała ona miseczki) Wlewamy białka, wsypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a białka będą miały temperaturę 60℃ wtedy przelewamy je do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Podczas miksowania wsypujemy też szczyptę soli. Gdy białka się ubiją, będą miały lśniącą konsystencję, a misa miksera nie będzie już ciepła, wtedy dodajemy stopniowo po kawałku miękkie masło. Gdy dodamy ostatni kawałek masła miksujemy cały czas i w pewnym momencie masa nam się zwarzy, ale to nic, tak ma być. Dalej ciągle miksujemy, aż masa zrobi się puszysta, jednolita i stabilna. 
Połowę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na razie na bok (tylko nie do lodówki bo krem stężeje) 
Wyciągamy tort i pompon z lodówki i smarujemy cieniutko kremem maślanym (tym z misy miksera). Wstawiamy z powrotem do lodówki pompon wraz z tortem.
Do kremu maślanego w misie miksera dodajemy barwnik spożywczy dowolnego koloru i krótko miksujemy do momentu aż barwnik się połączy z kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy go kremem maślanym (patrz zdjęcia lub video)
Pompon stabilizujemy na torcie za pomocą patyczka do szaszłyków i też dekorujemy kremem maślanym.
Cały tort dekorujemy złotymi perełkami cukrowymi.
Tylki, których użyłam do dekoracji tortu.

|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.

tort czapka zimowa
tort czapka zimowa

  


winter hat cake
Tort Czapka w przekroju.
τούρτα σκουφάκι
#tortczapka to piernikowy torcik 
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity

Zobacz też przepis na domek z piernika.
μελόψωμο σπίτι

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze