Tort czapka jest to tort piernikowy o aromatycznie korzennym smaku, przełożony masą krówkową z orzechami i udekorowany masą maślaną. Jego śliczny wygląd zrobi wrażenie nie tylko na dzieciach, ale na całej rodzinie. Ładnie się prezentuje i pięknie przyozdobi świąteczny stół.
Zobacz krok po kroku jak wykonać tort czapka.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
TORT CZAPKA
SKŁADNIKI:
Biszkopt piernikowy:
- mąka pszenna (350 g)
- cukier (330 g)
- jajka (3 szt. rozmiaru L)
- mleko (200 ml.)
- masło zimne (200 g)
- miód (2 łyżki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- przyprawa korzenna do piernika (5 łyżeczek)
- starta skórka z 1 pomarańczy
- sok z pomarańczy (1 łyżka)
- ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Poncz:
- herbata zaparzona (pół szklanki)
- sok z pomarańczy (3 łyżki)
Krem krówkowy:
- masa kajmakowa orzechowa (500 g)
- serek mascarpone (250 g)
- orzechy włoskie posiekane (40 g)
Krem maślany na bezie:
- białka (6 szt.)
- cukier (400 g)
- masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej
- sól (szczypta)
- barwnik spożywczy najlepiej w żelu (dowolny kolor)
Dodatkowo:
- złote perełki cukrowe
Potrzebne gadżety:
- tortownica (20 cm) lub rant okrągły (20 cm)
- tylka wilton duża otwarta gwiazda nr:199
- tylka mała otwarta gwiazdka nr:18
- papier do pieczenia
- termometr cukierniczy
- mikser
- szpatułka
- barwnik (dowolny)
- rękaw cukierniczy 30 cm.
- podstawka pod tort
- szklanka 250 ml.
- miarka kuchenna
- waga kuchenna
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1.) Biszkopt piernikowy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cukier i sól. Dodajemy masło zimne pokrojone w małe kawałki i miksujemy kilka minut aż masa otrzyma konsystencję piasku. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie miód, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i mleko które wlewamy cienkim strumieniem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się jednolita, nie zapominając, aby szpatułką zebrać osadzające się ciasto z brzegów misy.
2/3 ciasta przelewamy do tortownicy lub rantu wyłożonego papierem do pieczenia (tylko dno). A resztę ciasta też wlewamy do takiej samej foremki. Jeżeli nie masz dwóch takich samych foremek, to upiecz najpierw jeden biszkopt, a później drugi.
Pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ około 45 min do tzw. suchego patyczka. Powinny wyjść różnej grubości biszkopty.
Upieczone biszkopty odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone biszkopty przekrawamy. Ten grubszy przekrawamy na 2 blaty (góry w nim nie odcinamy, jeżeli jest z górką to tym lepiej), a w tym cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę.
2.) Poncz.
Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy.
3.) Krem krówkowy.
Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4.) Składanie tortu.
Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo.
Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt, który miał tylko odciętą górę. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę masy krówkowej i wyrównujemy. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy, kładziemy resztę kremu krówkowego, przykrywamy trzecim blatem, który nasączamy od spodu (patrz video) Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby tort nabrał stabilności.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i ściągamy rant. Za pomocą noża z ząbkami okrawamy tort na kształt czapki. Z okrojonych resztek lepimy kulę (to będzie pompon). Wstawiamy z powrotem tort i pompon do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
5.) Krem maślany.
Miseczkę kładziemy na rondelku z gotującą się wodą (wody w rondelku musi być tyle aby nie dotykała ona miseczki) Wlewamy białka, wsypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści a białka będą miały temperaturę 60℃ wtedy przelewamy je do misy miksera i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut. Podczas miksowania wsypujemy też szczyptę soli. Gdy białka się ubiją, będą miały lśniącą konsystencję, a misa miksera nie będzie już ciepła, wtedy dodajemy stopniowo po kawałku miękkie masło. Gdy dodamy ostatni kawałek masła miksujemy cały czas i w pewnym momencie masa nam się zwarzy, ale to nic, tak ma być. Dalej ciągle miksujemy, aż masa zrobi się puszysta, jednolita i stabilna.
Połowę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy na razie na bok (tylko nie do lodówki bo krem stężeje)
Wyciągamy tort i pompon z lodówki i smarujemy cieniutko kremem maślanym (tym z misy miksera). Wstawiamy z powrotem do lodówki pompon wraz z tortem.
Do kremu maślanego w misie miksera dodajemy barwnik spożywczy dowolnego koloru i krótko miksujemy do momentu aż barwnik się połączy z kremem. Przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy go kremem maślanym (patrz zdjęcia lub video)
Pompon stabilizujemy na torcie za pomocą patyczka do szaszłyków i też dekorujemy kremem maślanym.
Cały tort dekorujemy złotymi perełkami cukrowymi.
Tylki, których użyłam do dekoracji tortu.
|TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Święta Bożonarodzeniowe.
![]() |
| tort czapka zimowa |
![]() |
| Tort Czapka w przekroju. |
![]() |
| #tortczapka to piernikowy torcik |
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
Zobacz też przepis na domek z piernika.








