Ciasto Coca Cola bez pieczenia

0
(0)
CIASTO COCA COLA bez pieczenia

 Kremowe ciasto coca cola bez pieczenia.  Jeżeli jesteście fanami coli to mam dla Was przepis na przepyszne ciasto o takim właśnie smaku. Ciasto jest na herbatnikach, przełożone bitą śmietaną z mascarpone, galaretką o smaku coca coli i wykończone ganache czekoladowym. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  


Jak zrobić takie ciasto coca cola pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania.

CIASTO COCA COLA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

Krem śmietanowy:
  • śmietanka kremówka 30%  (600 ml.)
  • mascarpone (500 g)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • 1 galaretka rubinowa cola (75 g) dostępna tutaj
  • gorąca woda (1 szkl.)

Ganache czekoladowy: 

  • śmietanka kremówka 30 % (200 ml.)
  • czekolada gorzka ( 100 g)
  • czekolada mleczna (100 g)

Dodatkowo:

  • herbatniki ciemne (40 szt.)
  • 3 opakowania galaretki cola ( 1 opakowanie ma 47 g. czyli łącznie to będzie 141 g. ) + gorąca woda (3 szkl.)

*foremka o wymiarach 24 x 32 cm.



Inne ciekawe akcesoria kuchenne  znajdziesz TUTAJ.


WYKONANIE:

1.) Przygotowanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej warstwę herbatników.
3 galaretki coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
1 galaretkę coca cola rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia (będzie ona potrzebna do masy kremowej).

2.) Masa kremowa:
Śmietankę kremówkę (600 ml.) ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Krótko miksujemy do połączenia się składników i wlewamy ostudzoną galaretkę.
Połowę masy rozprowadzamy na warstwie herbatników dobrze stykając go z bokami foremki. Chodzi o to, żeby nie było żadnych luk między kremem a foremką, bo może nam tamtędy  przecieknąć galaretka na dno ciasta (tak jak to miało miejsce w moim przypadku). Wstawiamy do zamrażalnika na 5-10 min. aby masa stężała. 
Następnie na masę wylewamy ostudzoną galaretkę (te 3 galaretki) i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka szybko stężała.
Po tym czasie na galaretce rozprowadzamy drugą część masy kremowej i kładziemy warstwę herbatników.

3.) Ganache czekoladowe:
Śmietankę kremówkę (200 ml.) podgrzewamy , dodajemy do niej 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej. Mieszamy podgrzewając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą (nie gotujemy!). Ganache zostawiamy do wystudzenia.
Ostudzonym ganache polewamy górę ciasta czyli wlewamy na herbatniki. 
Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc.

Proponuję Wam też zobaczyć przepis na sernik coca cola.
ciasto coca cola bez pieczenia
Autorski przepis od RITA creative

Uwaga: Nie stosując się do przepisu i używając innych składników niż te podane w przepisie,  ryzykujesz, że ciasto Ci nie wyjdzie tak jak powinno. 
Oczywiście ryzyk – fizyk, modyfikować przepisy zawsze można i czasami warto, ale piszę to po to, żeby później nie było na mnie że coś komuś nie wyszło.

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam  do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich  pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Gorąco zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity 

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze