Przepis krok po kroku, jak zrobić lukier królewski. Jest to lukier do sklejania domku z piernika i dekoracji. Jest stabilny, mocno skleja i nie kruszy się po wyschnięciu. Lukier królewski można również wykorzystać do dekorowania pierniczków, ciasteczek lub ciast.

Wskazówki przed przygotowaniem:
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie lukru, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić Lukier Królewski. Dzięki filmowi łatwiej unikniesz błędów, a jeśli po obejrzeniu nadal coś będzie niejasne – napisz w komentarzu, odpowiem na każde pytanie.
- Przeczytaj poniżej ▽ uwagi na temat lukru królewskiego.
Składniki na Lukier Królewski
Przepis na Lukier Królewski
Zanim zaczniesz przygotowania, obejrzyj mój film, w którym krok po kroku pokazuję, jak zrobić cytrynowy Lukier Królewski.
WYKONANIE:
Krok 1.
- Oddzielamy białko od żółtka.
- Białko ubijamy ręcznie trzepaczką lub mikserem. Gdy białko dobrze się spieni, stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce). Następnie dodajemy sok z cytryny i ucieramy, aż lukier stanie się gładki i lśniący.
- Lukier powinien mieć konsystencję zbliżoną do pasty do zębów. Jeśli będzie za rzadki, dosypujemy cukru pudru, a jeśli za gęsty, dodajemy odrobinę soku z cytryny. Jednak nie będzie to konieczne, ponieważ z podanych ilości składników lukier wyjdzie idealny pod względem konsystencji.
Uwagi:
- Przed rozbiciem skorupki jajka warto polać ją wrzątkiem lub na krótki czas zanurzyć we wrzącej wodzie, najlepiej wystarczy około 10 sekund. Dzięki temu skutecznie zniszczymy bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni skorupki, co pozwoli zapobiec ich przedostaniu się do wnętrza jajka i zmniejszy ryzyko ewentualnego zakażenia. Taki prosty zabieg jest bardzo pomocny w zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny podczas przygotowywania potraw z jaj.
- Jeśli obawiasz się używać surowych białek, możesz wykorzystać białko pasteryzowane.
- Proporcja białka do cukru może się nieco różnić w zależności od konkretnego przeznaczenia lukru, ponieważ do różnych zastosowań potrzebne są różne konsystencje. Na przykład, lukier do sklejania domku z piernika, czy malowania precyzyjnych konturów powinien być o nieco gęstszej konsystencji. Natomiast do wypełniania większych powierzchni lepszy będzie lukier o nieco rzadszej konsystencji, który łatwiej się rozprowadza i wygładza.
- Po całkowitym zastygnięciu lukier staje się intensywnie śnieżnobiały i ma gładką, matową powierzchnię. Do tak przygotowanego lukru można bez problemu dodać różnego rodzaju barwniki spożywcze, które pozwalają na uzyskanie szerokiej gamy kolorów, dzięki czemu dekoracje stają się jeszcze bardziej efektowne i atrakcyjne wizualnie.
- Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę więcej białka lub soku z cytryny.
- Po sklejeniu lukrem części domku z piernika, pozostaw go na noc do wyschnięcia.
- Jeśli ten lukier cytrynowy użyjesz do ciasta, to należy położyć go na przestudzony wypiek.
- Jeśli nie użyjesz lukru od razu, możesz przechowywać go w lodówce do 5 dni. Należy przykryć go folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni lukru, co zapobiegnie jego wyschnięciu. Przed ponownym użyciem lukier warto dokładnie wymieszać łyżeczką.
Tip: Przypnij ten przepis na Pinterest, żeby zawsze mieć go pod ręką i dzielić się słodkimi inspiracjami z rodziną oraz znajomymi.
Masz pytania lub sugestie?
Coś jest niejasne, a może chcesz pochwalić się, jak wyszło Ciasto Szyszkowy Król? Napisz w komentarzu – chętnie odpowiem i zobaczę Twoje dzieło!

Zobacz dokładnie, jak z powodzeniem wykorzystałam lukier królewski nie tylko do sklejenia, ale także do starannej i efektownej dekoracji całego domku z piernika oraz szklarni z piernika, które przygotowałam.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co u mnie słychać, zapraszam Cię serdecznie na mój kanał YouTube! Dzielę się tam vlogami z życia codziennego w Grecji, opowiadam ciekawe historie, pokazuję najpiękniejsze zakątki tego kraju i przemycam mnóstwo greckiej kultury oraz mitologi. Jeśli chcesz poznać Grecję, której nie znajdziesz w przewodnikach, dołącz do mnie już teraz i razem odkrywajmy Grecki Świat Rity
