Klasyczna Babka Marmurkowa, to popularne ciasto nie tylko w Polsce, które charakteryzuje się efektownym wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jest to biszkoptowa słodkość powstała z połączenia ciasta jasnego i ciasta ciemnego w jednym wypieku, co tworzy efekt marmuru. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, takie jak urodziny, spotkania rodzinne, czy imprezy. Może być przyozdobiona cukrem pudrem, lukrem, lub płynną czekoladą.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka samorosnąca* (500 gr)
- cukier (400 gr )
- cukier waniliowy 1 op. (8 gr)
- mleko (250 ml )
- jajka (4 duże)
- masło (250 gr )
- gorzkie kakao (2 łyżki )
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania foremki
- grysik do obsypania foremki
- cukier puder do dekoracji
*Uwagi:
– Mąka samorosnąca to nic innego jak gotowa już mąka z proszkiem do pieczenia. Zamiast mąki samorosnącej można dać zwykła mąkę pszenną tortową z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
– Babkę można przyozdobić lukrem, cukrem pudrem, lub polewą czekoladową.
WYKONANIE:
Zobacz krok po kroku jak wykonać babkę marmurkową.
Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne
Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!



