Babka Marmurkowa

0
(0)

Klasyczna Babka Marmurkowa, to popularne ciasto nie tylko w Polsce, które charakteryzuje się efektownym wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jest to biszkoptowa słodkość powstała z połączenia ciasta jasnego i ciasta ciemnego w jednym wypieku, co tworzy efekt marmuru. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, takie jak urodziny, spotkania rodzinne, czy imprezy. Może być przyozdobiona cukrem pudrem, lukrem, lub płynną czekoladą. 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • mąka samorosnąca* (500 gr)
  • cukier (400 gr )
  • cukier waniliowy 1 op. (8 gr) 
  • mleko (250 ml )
  • jajka (4 duże)
  • masło (250 gr )
  • gorzkie kakao (2 łyżki )

Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania foremki
  • grysik do obsypania foremki
  • cukier puder do dekoracji




*Uwagi:

– Mąka samorosnąca to nic innego jak  gotowa już mąka z proszkiem do pieczenia. Zamiast mąki samorosnącej można dać zwykła mąkę pszenną tortową z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
– Babkę można przyozdobić lukrem, cukrem pudrem, lub polewą czekoladową.


WYKONANIE:


Zobacz krok po kroku jak wykonać babkę marmurkową.

Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz przepisy na Ciasta Wielkanocne
ciasta na wielkanoc


Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Masz pytania lub sugestie? Napisz w komentarzu.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #kreatywnewypiekirity. Dzięki!

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze