Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską i Nasionami Chia.

5
(1)

Miechunka peruwiańska - ciasto

Przepis na FIT egzotyczny Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską, Nasionami Cha i Mango  to prawdziwa przyjemność dla podniebienia i zdrowia. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także wyróżnia się prostotą wykonania bez użycia piekarnika czy miksera. Jego orzeźwiająco kwaskowaty smak jest prawdziwym orzeźwienie w gorące dni, idealnym uzupełnieniem letniego menu. Dodatek miechunki peruwiańskiej nadaje mu egzotycznego aromatu, a nasiona chia dodają nie tylko nuty smakowej, ale także korzyści dla zdrowia. Mango doskonale komponuje się z resztą składników, tworząc wyjątkową harmonia smaków. Co więcej, jest to ciasto przyjazne dla diabetyków, stanowiące doskonałą alternatywę dla tradycyjnych deserów, zachęcając do zdrowego i smacznego jedzenia.

Zobacz krok po kroku jak wykonać Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską


Galaretkowiec z Miechunką Peruwiańską i nasionami Chia

 
SKŁADNIKI:

Masa z chia:
  • mleko kokosowe (500ml)
  • nasiona chia (50 g)
  • żelatyna (4 płaskie łyżeczki)
  • cukier lub inne słodzidło typu ksilitol, erytrytol, stewia lub miód (1-2 łyzki)
  • wiórki kokosowe (2 łyżki)
Galaretki z owocami:
  • 2 x 400 ml. gorącej wody
  • 2 x 100 g galaretki pomarańczowej dowolnego smaku (lub galaretki bez cukru ze stewią)
  • mango (600 g)
  • miechunka peruwiańska ( 100 g)
Potrzebne gadżety:
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

WYKONANIE:
Krok 1.  Masa chia.
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy cukier, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników.
Resztę masy pozostawiamy na boku w rondelku.
Krok 2: Galaretki z owocami.
W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
I znów, w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Owoce kroimy na drobne kawałki.
Krok 3: Warstwy.
Na stężałą masę w tortownicy układamy mango (ale nie wszystkie, zostawiamy troszkę na górną warstwę). Zalewamy ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 
(Żeby przyśpieszyć proces tężenia masy, lub galaretki, można wstawić do zamrażalnika na 5 – 10 minut, ale nie dłużej. Trzeba pilnować)
Na galaretkę wykładamy resztę masy chia (gdyby masa w rondelku nam zgęstniała, można ją lekko podgrzać i dodać do niej 1 łyżkę wody)
Układamy mango i miechunkę peruwiańską, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowe ciasto dekorujemy owocami.
Makro całego ciasta:
  • Masa: 1,360 kg
  • Kcal: 2,725
  • Białka: 76,39
  • Tłuszcze: 135,58
  • Węglowodany: 316,31
Makro jednego kawałka:
(dzieląc ciasto na 8 porcji.)
  • Masa: 170 g
  • Kcal: 340
  • Białka: 9,54
  • Tłuszcze: 16,94
  • Węglowodany: 39,53
Makro obliczyłam według tego kalkulatora kalorii
|TUTAJ znajdziesz inne FIT ciasto 
Ciasto z miechunką peruwiańską i nasionami chia.

Tropikalne ciasto z miechunką, mango  i nasionami chia

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Zobacz inne przepisy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze