![]() |
| Ciasto kokosowe |
CIASTO KOKOSEK
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
(składniki w temperaturze pokojowej)
- jajka (4 szt.)
- cukier (1/2 szkl.)
- mąka pszenna (1/2 szkl.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Krem kokosowy:
- biała czekolada (200 g)
- mleko kokosowe z puszki (50ml.)
- mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g)
- kremówka 30 % dobrze schłodzona (500 ml)
- cukier puder (30 g)
- wiórki kokosowe (40 g)
Dodatkowo:
- galaretka pastelowa pinacolada (2 op.) lub galaretka przeźroczysta o smaku wieloowocowym
- woda gorąca (750 ml)
- białe rurki waflowe do ozdoby (opcjonalnie) dostępne TUTAJ
- wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)
- mleko kokosowe z puszki (około 7 łyżek) do nasączenia biszkoptu
Potrzebne gadżety:
- Mikser
- Szpatułka
- Waga kuchenna
- Miarka kuchenna
- Nóż strunowy
- Foremka 24cm. x 32cm.
- Szklanka 250 ml.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
WYKONANIE:
1.) Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy się ubiją dodajemy cukier i miksujemy około 10 min. do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtka i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Wyłączmy mikser i delikatnie mieszamy szpatułką dodając przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra – dół w 170℃ – 25 minut.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
3.) Krem Kokosowy:
Białą czekoladę i mleko kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Mascarpone ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy rozpuszczoną
i ostudzoną czekoladę z mlekiem kokosowym i mieszamy do połączenia składników.
Kremówkę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder i wiórki kokosowe.
Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą mascarpone.
4.) Składanie ciasta i Dekoracja:
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 1 blat biszkoptu, nakładamy na niego 1/3 kremu kokosowego i wyrównujemy pamiętając, żeby krem dobrze dotykał ścianek foremki.
Wlewamy ostudzoną i tężejącą galaretkę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka szybciej stężała.
Na stężałą galaretkę wykładamy drugą część masy i wyrównujemy.
Kładziemy drugi blat biszkoptu, który nasączamy mlekiem kokosowym.
Wykładamy trzecią część kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto dekorujemy białymi lub kokosowymi rurkami waflowymi.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z kokosem.
![]() |
| Ciasto kokosek Przepis autorski od Rita creative |
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});





