Niezwykły przepis na idealne pączki z budyniem karmelowym i orzechami.
Jako pasjonatka wypieków, postanowiłam podzielić się tym wyjątkowym przepisem na pyszne pączki. Ten szczegółowo opisany przepis gwarantuje, że będzie mógł stworzyć własne małe arcydzieła cukiernicze.
Po pierwsze, mają delikatne, puszyste wnętrze i chrupiącą skórkę, co sprawia, że są niezwykle apetyczne.
Przepis na Pączki z Budyniem Karmelowym i Orzechami
SKŁADNIKI na 16 pączków:
CIASTO NA PĄCZKI:
- mąka pszenna typu 550 (500 g)
- drożdże sypkie (10 g)
- żółtka (7 sztuk średniej wielkości)
- cukier (80 g)
- masło roztopione (80 g)
- mleko ciepłe ( 230 g)
- spirytus (2 łyżki)
- ekstrakt waniliowy (jedna łyżeczka)
- sól (pół łyżeczki)
- olej roślinny lub smalec do smażenia (2 litry)
NADZIENIE BUDYNIOWE:
- 2 budynie karmelowe (80 g)
- mleko (750 ml)
- masło (80 g)
- cukier (80 g)
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
DEKORACJA:
- czekolada mleczna (150 g)
- olej roślinny (dwie Łyżki)
- orzechy laskowe posiekane (około 80 g)
Przybory:
- rękaw cukierniczy z tylką do nadziewania pączków
- mikser
- waga kuchenna
- szklanka 250 ml.
- miarka
WYKONANIE:
Krok 1: masa budyniowa
500 ml. mleka, ekstrakt waniliowy, masło i cukier zagotowujemy.
W 250 ml. mleka rozrabiamy dwa budynie karmelowe i wlewamy do gotującego się mleka w rondelku. Szybko mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 1 min, aż budyń zgęstnieje.
Budyń ściągamy z kuchenki, przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2: ciasto na pączki
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Żółtka z cukrem ubijamy na puszysto.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną typu 550 (najlepiej, żeby właśnie to była taka mąka do wypieków drożdżowych). Wsypujemy suche drożdże, ekstrakt waniliowy, sól, oraz spirytus.
Ubite na puszysto żółtka przelewamy do suchych składników.
Miksujemy za pomocą końcówki w kształcie haka.
Do miksowanych składników wlewamy powoli ciepłe mleko (proszę pamiętać, aby mleko nie było gorące, bo drożdże stracą swoje właściwości i ciasto nie wyrośnie). Miksujemy około 12 min. do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dolewamy rozpuszczone masło w temperaturze pokojowej. Miksujemy około 5- 8 min. aż masło połączy się z ciastem.
Ciasto przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. (czas odpoczywania i rośnięcia ciasta nie powinien być krótszy niż 1,5 godziny)
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze chwilę.
Odrywamy kawałki ciasta i ważymy. Każdy kawałek powinien mieć około 60 – 65 g (oczywiście jeżeli nie macie wagi to można to zrobić na oko)
Każdy kawałek formujemy najpierw w dłoniach, a później na blacie, aby powstała kulka.
Kładziemy uformowane kulki na stolnicę oprószoną delikatnie mąką i spłaszczamy wszystkie kulki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 0,5 h, aby ciasto dalej rosło.
W międzyczasie jak ciasto na pączki odpoczywa przekładamy masę budyniową do rękawa cukierniczego z długą końcówką (tak zwaną szprycą do nadziewania)
W dość szerokim garnku podgrzewamy 2 l tłuszczu i rozgrzewamy do 175°C.
Pączki smażymy po 2- 2,5 min z każdej strony.
Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy budyniem karmelowym.
Krok 3: Polewa
– Zamiast spirytusu można dać wódkę, lub 1 łyżkę octu.
– Z tej ilości składników powinno wyjść około 16 pączków.
– Pączki są idealne. Mimo swych bogatych składników są lekkie, puszyste, mają charakterystyczną obwódkę i przede wszystkim są przepyszne. Palce lizać!



